Unul dintre cele mai iubite produse de pe rafturile supermarketurilor ar putea fi contrafăcut: ”Consumatorul ar trebui să știe ce cumpără”

Publicat: 03 03. 2016, 08:56

Apicultorii români atrag atenția că, de multe ori, în borcanele cu miere din magazine, este orice, dar nu miere naturală. „O miere sticloasă, la care te poți uita prin ea ca printr-o fereastră, dă de bănuit că nu este o miere curată, ci este o miere contrafăcută”, explică apicultorul Mihai Constantin.

O demonstrează și unele dintre rezultatele analizelor de laborator. Cel mai des utilizați agenți de falsificare a mierii de albine sunt  glucoza industrială, siropul de zahăr, amidonul și chiar cleiul. În forma sa naturală, mierea este bogată în minerale, vitamine, enzime, aminoacizi și carbohidrați. Mierea de salcâm poate fi consumată chiar și de diabetici. Pentru aceștia, adaosul de glucoză sau zahăr este extrem de periculos.  Consumată în mod constant, poate duce la dezechilibre în organism, creșterea glicemiei, tulburări gastro intestinale, constipație și pot apărea și alte simptome, scrie tvr.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, spune că nu poate lua măsuri radicale:  „Atâta timp cât este un produs comestibil, nu îl poți interzice, dar trebuie avertizat consumatorul și facem un apel la ANPC să ne asiguram că în momentul în care consumatorul cumpără un produs știe ce cumpără”.

Specialiștii spun că e greu de făcut diferența între mierea naturală și cea cu adaosuri artificiale. Dacă o puteți degusta, mierea contrafăcută nu prezintă nicio aromă, poate fi separată în straturi și este limpede, fără pic de impurități. Mierea naturală are o aromă specifică și prezintă impurități naturale, precum polen, microparticule de ceară și uneori propolis.