Un calcit de Herja, unul dintre cele mai valoroase obiecte din colecția Muzeului de Mineralogie Baia Mare, a fost furat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar autoritățile cercetează cazul pentru a afla cine este vinovatul, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul instituției muzeale, Ioan Bob.
„În noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 03.03 s-a întâmplat (furtul, n.r.). Un individ a intrat în muzeu, a spart două geamuri groase de 10 milimetri, apoi a spart vitrina în care se găsea eșantionul mineral. De asemenea, era un geam de 10 milimetri. Probabil a avut un obiect, cu mâna era imposibil de spart, și l-a sustras”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ioan Bob.
Directorul instituției muzeale a precizat că obiectul furat este un calcit de Herja. Acesta era unul dintre cele mai valoroase obiecte din colecția muzeului, valoarea sa fiind de câteva mii de lei, a mai spus Ioan Bob.
„Nu este cel mai valoros obiect, dar este printre cele mai valoroase. Nu există două eșantionae minerale identice. Toate sunt unicate”, a spus directorul Muzeului de Mineralogie Baia Mare.
Ioan Bob a precizat că poliția a venit imediat la fața locului și face cercetări. „S-au luat imagini de pe camerele de supraveghere și ei o să le analizeze”, a completat directorul instituției muzeale.
Muzeul de Mineralogie Baia Mare este considerat de specialiști ca fiind cel mai mare muzeu mineralogic regional din Europa cu acest profil. Muzeul de Mineralogie oferă publicului său o panoramă complexă, vizuală și interactivă, a istoriei și caracteristicilor geologice ale zonei miniere Baia Mare- Maramureș.
Valoarea patrimoniului muzeului, confirmată prin participarea la numeroase expoziții internaționale și naționale, precum și prin vizitele unor personalități publice și specialiști din lumea întreagă este aproape egalată de modernitatea și originalitatea expunerii, precum și de activitățile conexe, de educație muzeală și marketing a produsului cultural. Muzeul de Mineralogie Baia Mare este unul dintre cele mai moderne și mai căutate muzee din România și din Europa Centrală și de Sud-Est, se arată pe site-ul instituției.
Singurul muzeu de profil mineralogic din România deține în prezent o colecție de peste 16.000 de eșantioane minerale – multe dintre acestea fiind unicate sau rarități mondiale – provenind din zăcămintele regiunii Baia Mare.