Prima pagină » Știri » Unul dintre condamnații din dosarul „Motorina” a fost dat în urmărire generală

Unul dintre condamnații din dosarul „Motorina” a fost dat în urmărire generală

Unul dintre condamnații din dosarul „Motorina
Ioan Ovidiu Moldovan, unul dintre cei condamnați în dosarul „Motorina", în care fostul șef ANAF, Sorin Blejnar, a fost achitat, a fost dat în urmărire generală, acesta nefiind găsit la domiciliu de la momentul în care decizia ÎCCJ a rămas definitivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Surse judiciare au declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, că Ioan Ovidiu Moldovan, administratorul Benz Oil, condamnat la șapte ani de închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat, a fost dat în urmărire generală.

Ioan Ovidiu Moldovan are domiciliul în Mediaș, județul Sibiu, iar de la data rămânerii definitive a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție acesta nu a fost găsit, autoritățile dându-l în urmărire.

Un alt sibian care avea afaceri cu combustibil, Pavel Dumitru Ghișe, asociat și administrator al SC Ana Oil SRL Sibiu, condamnat tot la șapte ani pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat, s-a predat de luni seara.

Fostul președinte ANAF Sorin Blejnar a fost achitat, luni, de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Motorina”, după ce în primă instanță el fusese condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

În același dosar, afaceristul Radu Nemeș a fost condamnat definitiv la 7 ani și 6 luni de închisoare, iar soția sa, Diana Nemeș, a fost achitată. În primă instanță, Radu Nemeș primise o pedeapsă de 9 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat (în forma constituirii), iar soția sa fusese condamnată la 5 ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală.

Viorel Comăniță, director la Autoritatea Națională a Vămilor (ANV) la data faptelor, și care a primit în primă instanță o pedeapsă de 5 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Măsura achitării a fost luată și pentru Florin Dan Secăreanu, ofițer de poliție în cadrul MAI – Direcția Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI) la data faptelor, el primind în primă instanță 5 ani de închisoare.

Decizia ÎCCJ este definitivă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2011 – 2012, Radu și Diana Nemeș, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Ioan Moldovan și Pavel Dumitru Ghișe au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale aferente unor tranzacții cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparența unor produse petroliere inferioare.

Grupul ar fi fost sprijinit, în diferite modalități, de Sorin Blejnar, fost șef ANAF, de fostul său șef de cabinet Codruț Alexandru Marta, de Viorel Comăniță și de Florin Secăreanu, care reprezentau „palierul de protecție”, precum și de Mariana Vrînceanu, Nicolae Belba, Lucian Ionescu, „care se aflau în subordinea celorlalți membri și executau dispozițiile acestora, cunoscând scopul urmărit”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii susțin că Radu și Diana Nemeș, George Guliu și SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităților reale pe care le desfășura societatea, au înregistrat în contabilitate și în declarațiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziții de țiței și au omis înregistrarea operațiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei (aproximativ 56 milioane euro).

Autor

Citește și