UPDATE 8 Ministerul Sănătății: Școala 133 rămâne închisă pentru 72 de ore. DSP continuă controlul
Școala 133 din Capitală va fi închisă pentru o perioadă de 72 de ore, în urma deciziei inspectorilor de la Direcția de Sănătate Publică. Controlul DSP continuă, urmând a fi prezentat Ministerului Sănătății un raport.
„Urmare a primelor verificări, inspectorii DSPMB au luat ca prima masura închidere a operativă a unității de învățământ pe o durată de 72 ore”, transmite Ministerul Sănătății.
Controlul Direcției de Sănătate Publică va continua, iar un raport va fi prezentat ministrului Sănătății Victor Costache.
Mai mulți elevi ai Școlii 133, din Sectorul 4 al Capitalei, au fost evacuați din sala de clasă, după ce au simțit un disconfort respirator. Anterior, clasa fusese igienizată, ca urmare a apariției a patru cazuri de gripă, de către Primăria Sectorului 4.
18 copii au fost transportați la spitale in stare de constiență, pentru investigații suplimentare.
UPDATE 7 Zărescu (Primăria Sector 4), după deratizarea din Școala 133: Procedura a fost respectată
Reprezentantul Primăriei Sector 4, Cristian Zărescu, a declarat că toată procedura de luni de deratizare a Școlii 133 a fost respectată, drept pentru care elevii din tura de marți dimineață nu au avut probleme. În schimb, elevii din tura de după-amiază au acuzat mai multe simptome.
„Acțiunea a avut loc aseară (luni, n.r.), în urmă solicitării unității de învățământ. Este o procedura standard în astfel de situații, ni se solicită nouă la primărie o astfel de acțiune de dezinsecție, iar noi solicităm societăților care au contract cu noi pentru a desfășura astfel de activități. Ulterior societatea, care se ocupă de aceste activități, ia legătură cu unitatea școlară și vine să facă această dezinsecție, asta s-a întâmplat aseară, a fost făcută această dezinsecție. Dimineață nu a fost nicio problema, s-a făcut curățenie, tura de dimineață nu a avut nicio problemă, adică toți copiii care au învățat în școală de dimineață nu au avut nicio problema. Câțiva elevi de la a două tură, de la tură de după-amiază, care au început la ora 12, au spus că simt, au ceva simptome, că ii ustură în gât și că ii doare capul”, a declarat Cristian Zărescu, reprezentantul Primăriei Sector 4.
Potrivit sursei citate, după deratizare a trecut deja intervalul de 6 ore necesar.
„Toată procedura a fost respectată, s-a așteptat 6 ore, așa cum se spune, deci toată procedura a fost respectată, că dovadă că elevii din tură de dimineață au nu au avut nicio problema. (…) Nu știu cu ce soluție, pentru că nu sunt de specialitate. Cu siguranță firma este o firma autorizată, care poate să desfășoare astfel de activități, este o firma care răspunde pentru activitățile sale și cu siguranță”, a mai spus aceasta.
UPDATE 6 Insectum și Bionet sunt substanțele folosite la deratizare, potrivit procesului verbal al acțiunii, au informat reprezentanții ISU
Surse din intervenția de la Școala 133 au precizat, pentru Mediafax, că cele două substanțe folosite la deratizare, Insectum și Bionet, nu trebuie folosite niciodată împreună.
Numărul copiilor care au fost transportați la spital după deratizare a ajuns la 18, informează Inspectoratul Școlar.
Au fost evaluați, în total 23, de copii.
UPDATE 5 Primăria Sector 4: Nu sunt precizate cauzele stării de rău pe care au acuzat-o elevii
Reprezentanții primăriei Sectorului 4 precizează că deocamdată nu se cunosc cauzele care au condus la stările de rău pe care mai mulți elevi ai Școlii 133 le-au acuzat marți. Un număr de 23 de elevi au acuzat o stare de rău, iar 15 dintre ei au fost transportați la spital.
„Astăzi, 21 ianuarie 2020, în jurul orelor 14.00, la Școala Gimnazială nr. 133 din sectorul 4 a fost semnalată o posibilă intoxicație a mai multor copii.
Un număr de 23 de elevi au acuzat o stare de rău, usturimi ale mucoasei nazale și usturimi ale ochilor și gâtului, drept pentru la fața locului au ajuns un număr de 9 ambulanțe și mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov”, precizează primăria sectorului 4 într-un comunicat de presă.
Sursa citată arată că autoritatea locală și ofițeri ai ISU au asigurat evacuarea în regim de urgență a tuturor copiilor din școală.
„Momentan, nu sunt precizate cauzele stării de rău pe care au acuzat-o elevii, acestea fiind investigate de specialișții Inspectoratului pentru Situații de Urgență și cei ai Primăriei Sectorului 4″, se mai arată în comunicat.
UPDATE 4 ISU, după deratizarea din Școala 133: Nu au fost depășite pragurile de alarmare
Un număr de 15 copii au fost transportați la spital după deratizarea din Școala 133 din Capitală, iar în urma măsurătorilor efectuate de echipele de specialitate s-a constatat că nu au fost depășite pragurile de alarmare.
Până în acest moment au fost transportati 15 copii la spital: 13 la Grigore Alexandrescu și 2 Marie Curie.
„În urma măsuratorilor efectuate de echipajul CBRN nu au fost depasite pragurile de alarmare”, transmite ISU București-Ilfov.
La rândul lui, Bogdan Toma, reprezentantul ISU București-Ilfov, a declarat că e vorba de 500 de elevi evacuați.
„Colegii mei de pe echipajul CBRN au efectuat măsurători, cu aparatură din dotare, în toate încăperile școlii și pe toate etajele. Rezultatele acestor măsurători nu au relevat faptul că în atmosfera s-ar fi depășit concentrațiile normale de substanță”, a spus Toma.
UPDATE 3 Ministerul Sănătății: DSP a trimis o echipă de inspectori sanitari la Școala 133 din București
Direcția de Sănătate Publică a trimis, la Școala 133 din Capitală, o echipă de inspectori sanitari pentru a începe o verificare după ce unitatea a fost evacuată în urma unei deratizări, informează Ministerul Sănătății.
„Urmare a situației înregistrate la Școala 133, menționăm că DSP București a trimis la fața locului o echipă de inspectori sanitari pentru a demara o verificare”, transmite Ministerul Sănătății, printr-o informare de presă.
De asemenea, DSP București a contactat managerii spitalelor de copii Spitalul Clinic Grigore Alexandrescu și Spitalul Marie Curie (unde au fost transportați 6 copii) pentru acordarea asistenței medicale de specialitate.
UPDATE 2
Până la momentul transmiterii știrii, 6 copii cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani au fost transportați la spital – 4 au fost duși la Spitalul Grigore Alexandrescu și 2 la „Marie Curie”, informează reprezentanții ISU București-Ilfov.
UPDATE 1
În prezent, elevii sunt duși la Școala 102, care este goală, și așteaptă să fie preluați de părinți.
La momentul acesta, copiii sunt transportați la Școala 102 Eremia Grigorescu, care învață într-un singur schimb. Deci era goală (școala 102, n..r) ca să-i primească pe copii, până când familiile vor veni să-i ia”, a declarat, pentru Mediafax, Marina Manea, reprezentantul Inspectoratului Școlar al Municipiului București.
Una dintre elevele care era în Școala 133, evacuată, marți, ca urmare a igienizării unității de învățământ, a fost transportată la Spitalul „Marie Curie”, anunță oficialii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București.
Conform sursei citate, este posibil ca elevii să se fi inhalat un gaz toxic.
„La caz au fost direcționate ambulanțe SMURD și un echipaj CBRN pentru a identifica sursa”, precizează reprezentanții ISU București.
În incinta școlii acționează două ambulanțe SMURD și una de la Serviciul de Ambulanță București Ilfov, pompierii și paramedicii solicitând suplimentarea dispozitivului.
În plus, la fața locului a mers și primarul Sectorului 4, dar și polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei, pentru a fluidiza traficul din zonă.
Știre inițială
Elevii erau în clasa a VIII-a și au fost evacuați marți din școală, potrivit Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB).
Măsură de a nu permite accesul elevilor sau personalului în școală, timp de 24 de ore, de la dezinfectare nu a fost prevăzută în procesul verbal realizat după efectuarea dezinfectării, precizează sursa citată.
Prin urmare, școala a permis accesul elevilor și personalului.
„Astăzi (marți – n.red.), după ce acei elevi au acuzat disconfortul respirator, școală a anunțat și salvarea și pompierii”, precizează oficalii ISMB.
La momentul transmiterii știrii, opt elevi prezintă dureri de cap și amețeli, mai mulți copii se află la cabinetul medical al școlii, iar alții sunt consultați în ambulanțe.
Știre în curs de actualizare…