UPDATE: Specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului au revizuit, în jurul orei 04:00, magnitudinea cutremurului care a avut loc în țara noastră noaptea trecută la 5,3 grade. Ulterior, în zona seismică Vrancea a mai avut loc încă un cutremur de intensitate 2,7 pe scara Richter.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat, pe pagina de Twitter, că un cutremur cu magnitudinea 5,6 pe scara Richter s-a produs sâmbătă dimineață la ora 02.11 în România, în zona Vrancea. Seismul a fost resimțit puternic și în București. Seismul s-a produs la o adâncime de 112 kilometri.
Estimarea inițială a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, postată pe pagina de Twitter, a fost de 6, dar ulterior aceasta a fost revizuită la 5,6 magnitudine. Seismul a fost resimțit în București și în alte zone din țară, precum Suceava, Craiova, dar și în Republica Moldova.
De la începutul anului au fost înregistrate patru cutremure cu magnitudinea de peste 4 grade pe scara Richter, respectiv pe 14 august, 4 august, 1 martie și 7 ianuarie, toate având epicentrul în zona seismică Vrancea.
În cazul unui cutremur de magnitudine mare în România, trei sferturi dintre locuitorii țării ar fi afectați, infrastructura fiind în multe zone una „critică „, iar dotările cu echipamente pentru misiuni de salvare-căutare în caz de cutremur fiind slabe sau absente, se arată în proiectul de consolidare a IGSU.
„România are o seismicitate ridicată, cu originea în zona Vrancea, în zonele subcarpatice și mai puțin în părțile de nord-vest și vest ale țării. Edificatoare în acest sens sunt cutremurele majore care au avut loc în România și urmările lor. Amintim cutremurul din 4 martie 1977, care a provocat 1.570 de morți, peste 11.300 răniți, 35.000 familii sinistrate și 32.900 locuințe prăbușite sau grav avariate” – așa începe introducerea la capitolul riscurilor naturale care pot genera dezastre în România din proiectul Strategiei de consolidare și dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) 2016-2025, aflată în dezbatere pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Specialiștii din cadrul structurilor de intervenție susțin că, în România, riscul de cutremur este unul real, ținând cont de activitatea seismică din zona Vrancea.