Urări de Crăciun tradiționale și urări prin SMS
Urări de Crăciun. Pentru români, celebrarea Crăciunului este de neconceput fără urările specifice acestei sărbători majore a lumii creștine. Generice ori personalizate, urările s-au cristalizat în timp, în cultura română, sub forma colindelor – expresie a unei spiritualități unice, de o sensibilitate și un rafinament imagistic inconfundabile. Iar mersul la colindat (sau la urat) a devenit în tradiția românească o componentă esențială a obiceiurilor și datinilor de Crăciun.
Aproape fără excepție, colidele vestesc bucuria Nașterii Domnului și se încheie cu urări explicite, de pace, sănătate, belșug și fericire pentru cei colindați: „Rămâi, gazdă, sănătoasă/ C-ai primit colinda noastră/ Și la anul când venim/ Tot aici să te găsim!”; „Te lăsăm acum, creștine/ Dar să ne-ntâlnim cu bine/ Și la anul care vine/ Tot cu pace, tot cu bine!”; „Colindița nu-i mai multă/ Să trăiască cine-ascultă/ Sus la ceruri o-nălțăm/ Și la gazde o-nchinăm/ Să rămâneți sănătoși/ Sănătoși și bucuroși/ Sărbătoarea lui Hristos/ Să vă fie de folos!”.
Urări de Crăciun prin SMS
Astăzi, însă, cultura internetului și a smartphone-ului este pe cale să impună un nou tip de urare – urătura SMS-istă, de „fabricație proprie”, ori luată de-a gata de prin diverse site-uri. Cei „de modă veche”, care se mulțumesc doar cu o urare simplă, în registrul tradiției, au la îndemână varianta „Crăciun fericit!”, completată eventual cu „sănătate”, „bucurii”, „belșug” etc.
Cine vrea ceva mai „intelectual” apelează la urările din categoria „Fie ca….”: „Fie ca Sfânta Sărbătoare a Nașterii Domnului (a Crăciunului să vă dea (aducă, găsească, facă, umple inimile, bucure sufletele etc.)”, formulare la care urătorul SMS-ist poate adăuga orice îi trece prin minte.
Urări de Crăciun cu rimă
O altă categorie este cea a „originalităților”, în care „steluțe” rimează cu „sărmăluțe”, „divin” cu „vin”, Moșul cu sacul încărcat e un tupeist ce nu mai coboară, ci urcă pe horn, ca să lase un Ferrari sub bradul vreunei pițipoance : „Pe la geamuri cad steluțe/ Iar pe foc sunt sărmăluțe/ Bradul e la locul lui/ Moșul e la treaba lui/ Să vă fie vouă bine/ Acum și-n anul care vine!”; „E Crăciun, este divin/Ne uităm pe geam afară/ Prin zăpadă Moșul zboară?/ Ni se trage de la vin!” ; „L-am văzut urcând pe coș/ Cu tupeul lui de Moș/ Și în sac avea de toate/ Bani, noroc și sănătate/ Sigur vine și la voi/ Fiindcă e trimis de noi/ Crăciun fericit și La mulți ani!”; „Un brad cât mai frumos/ Să vină Moș Crăciun cu un Ferrari și să plece pe jos!”
Nu lipsesc din ofertă nici urările cu iz lirico-sentimental din categoria „câte-un pic, pic, pic”: „Crăciun fericit, cu un strop de fericire, un strop de iubire, un strop de noroc și dacă se poate, toate la un loc!”. Iar lista poate continua mult și bine.
MESAJE DE CRĂCIUN. În ce ne privește, „Crăciun Fericit!”, „Frohe Weihnachten!”, „Boldog Karacsonyt!” rămâne urarea noastră pentru toți cei care zăbovesc, fie și o clipă, pe site-ul gandul.