Urmările inundațiilor: Circulație închisă sau îngreunată pe trei drumuri naționale / Un sat a rămas izolat după ce drumul s-a tasat din cauza scurgerilor de pe versanți / Mesaje Ro-Alert emise în 8 județe – FOTO
Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, din cauza apei acumulate pe carosabil după ploile din ultimele zile, circulația rutieră este întreruptă, miercuri, pe DN 73D Pitești – Câmpulung, la kilometrul 41, în localitatea Boteni, județul Argeș.
În județul Teleorman, pe DN 6 București – Alexandria, la kilometrul 61+150 din cauza precipitatiilor din ultima perioadă Raul Calniște a crescut, a ieșit din matcă și a inundat partea carosabilă între km 61+150 – 61+250 (loc. Dragănești Vlasca), apa măsurând miercuri dimineața 10-15 cm. Se circulă pe ambele fire, îngreunat, dirijat de poliție.
În județul Ilfov, pe DNCB între km 59+000 – 61+000 firul 2 (sens Chitila – A A1) circulația este închisă din cauza acumulărilor de apă, care măsoară 30-40 de centimetri pe carosabil. La fața locului intervin pompieri, Poliția Rutieră, ISU și echipe CNAIR. Circulația în zonă este deviată pe firul 1 (sens A1-Chitila) unde se circulă pe câte o bandă în ambele sensuri de mers.
Mai multe subsoluri din Piatra Neamț, printre care și cel al Tribunalului, au fost inundate
Pompierii intervin, miercuri, pentru evacuarea apei din mai multe subsoluri ale unor clădiri din Piatra Neamț, printre care și un imobil al Tribunalului din localitate. Inundațiile s-au produs în urma precipitațiilor abundente de marți seara, transmite corespondentul Mediafax.
Potrivit reprezentanților ISU Neamț, pompierii intervin, miercuri, pentru evacuarea apei din mai multe subsoluri ale unor clădiri din Piatra Neamț. Printre acestea se numără și cel dintr-un imobil al Tribunalului din localitate.
„Misiunea este aproape de finalizare, s-a intervenit cu o motopompă. Apa a pătruns în subsolul unui corp de clădire al Tribunalului, dar activitatea instituției nu a fost afectată”, a declarat, pentru Mediafax, Adrian Rotaru, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.
Potrivit unui bilanț al pompierilor din Neamț, în ultimele 24 de ore, aceștia au intervenit pentru evacuarea apei din 16 curți, 6 beciuri, 5 subsoluri, o locuință, 0,5 km de străzi colmatate, dar și pentru îndepărtarea unor arbori căzuți pe carosabil, pe DN17B și DN15D.
Județul Neamț este sub avertizare cod portocaliu de inundații până miercuri la ora 16.00.
Un sat din Vrancea, izolat după ce drumul s-a tasat din cauza scurgerilor de pe versanți
Peste 1.200 de oameni dintr-un sat din Vrancea sunt izolați, după ce șoseaua de legătură a fost închisă, miercuri, din cauza ploilor torențiale din ultimele zile, care au provoat tasarea unei porțiuni a Drumului Județean 205 D, în localitatea Nereju.
Autoritățile sunt în stare de alertă pentru a proteja comunitatea izolată din localitatea Nereju, circa 1.200 de oameni, după ce carosabilul s-a tasat din cauza ploilor torențiale din ultimele zile.
Șoseaua s-a tasat pe o porțiune de 100 de metri, iar autoritățile au decis să interzică traficul auto până la efectuarea reparației.
Înainte să ia decizia de a închide drumul, reprezentanții ISU Vrancea s-au asigurat că în localitatea Nereju nu sunt femei gravide sau persoane care fac dializă. De asemenea, pentru stingerea eventualelor incendii, în Nereju există o autospecială a pompierilor.
„În localitatea Nereju, scurgerile de pe versanți au provocat tasarea pe o lungime de aproximativ 100 de metri liniari a DJ 205 D (la km 19+900). Având în vedere situația creată s-a dispus închiderea drumului. Accesul în zonă se poate face pietonal. Pentru remediere, la fața locului intervin echipaje ale administratorului drumului, echipaje ale Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile Spulber și Nereju, precum și un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru recunoașterea, evaluarea și monitorizarea zonei. În urma informărilor primite de la medicii de familie, în zonă nu sunt femei gravide peste luna a -IV-a și nici persoane care să necesite dializă, au anunțat reprezentanții ISU Vrancea.
Situația de la Nereju este monitorizată în permanență de autoritățile locale și județene, dar și de membrii comitetelor pentru situații de urgență.
MAI anunță că au fost transmise mesaje Ro-Alert privind riscul de inundații în 8 județe
Sute de gospodării și case au fost afectate de inundații, iar în contextul noilor atenționări meteorologice au fost deja emise mesaje de avertizare prin Ro-Alert pentru 8 județe. Din cauza apei și a alunecărilor de teren, au fost închise temporar 14 drumuri județene și naționale.
„În județele aflate sub avertizări sau atenționări de fenomene meteorologice și hidrologice periculoase, sunt în serviciu operativ pregătiți să intervină în sprijinul comunităților și al autorităților locale peste 20.000 lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne cu aproximativ​ 8.600 de mijloace tehnice”, informează Ministerul de Interne, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, în ultimele 24 de ore, au fost emise peste 30 de avertizări și atenționări de fenomene meteorologice severe.
„Astăzi (miercuri, n.r.) la ora 10.00, a intrat în vigoare o nouă atenționare de Cod Galben cu valabilitate până la ora 23.00 ce vizează instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate în Banat, Crișana, vestul și sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul și nordul Moldovei, nordul și estul Munteniei, precum și în zonele de munte. De asemenea, este în vigoare o informare meteorologică pentru intervalul 05 iunie, ora 10.00 – 07 iunie, ora 23.00 de instabilitate atmosferică temporar accentuată în toate regiunile”, arată MAI.
Totodată, sunt în vigoare avertizări hidrologice de cod portocaliu și galben pe mai multe sectoare ale Dunării care vizează depășirea cotelor de apărare, precum și pe cursurile de apă din sudul și sud-estul țării, existând risc crescut de inundații.
„La nivel teritorial au fost activate grupele operative de la nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din 26 județe, iar​ acolo unde s-a impus s-au luat măsuri pentru activarea Centrelor Județene de Conducere și Coordonare a Intervenției, precum și pentru transmiterea unor mesaje de avertizare pentru populație prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 8 județe (AB, AR, BT, BZ, CT, GL, TL și VS). Ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate efecte la nivelul a 159 localități din 28 județe și municipiul București, fiind afectate 240 case, 82 beciuri/subsoluri, 690 curți, 57 anexe gospodărești și 5 clădiri aparținând unor instituții publice și 5 ale unor operatori economici, precum și 21 străzii”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, circulația rutieră a fost temporar afectată pe șapte drumuri naționale (DN 10/BZ, DN 24D/GL, DN 28/IS, DN 28A/IS, DN 28 B/IS, DN 17B/NT și DN 2/VN) și tot atâtea drumuri județene (DJ 708/AR, DJ 282/BT, DJ 297/BT DJ 100H/BZ, DJ 668A/HD, DJ 208/SV și DJ 205/VN) din cauza alunecărilor de teren produse, acumulării de apă și aluviuni pe carosabil.
„La acest moment, circulația rutieră este deschisă pe toate drumurile menționate mai sus, dar traficul rutier este blocat pe 1 drum național (DN 73D/AG) și 2 drumuri județene (203K/BZ, DJ 205D/VN), iar pe Șoseaua de Centură a municipiului București a fost deviat din cauza acumulării apei. Circulația feroviară a fost afectată temporar pe 2 tronsoane de cale ferată (Chirlești – Pătârlagele/BZ și Bârlad/GL)”, mai subliniază MAI.