Conducerea USL Arad susține că polițiștii din mai multe localități din județ au chemat la audieri arădenii care au votat la referendum, susținând că prin această acțiune se „urmărește intimidarea alegătorilor”, fiind vizate persoane care au votat împotriva lui Traian Băsescu.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de USL Arad, „din dispoziția procurorilor de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, polițiștii din mai multe localități din județul Arad, printre care Apateu și Mișca, au chemat la audieri arădenii care au votat la referendum”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„USL Arad consideră că demararea acestor acțiuni în timpul campaniei electorale urmărește intimidarea alegătorilor, cu scopul ca aceștia să se teamă să își exercite votul în data de 9 decembrie. Este evident că oamenii vizați, care au votat la referendum, sunt votanți împotriva regimului Băsescu și cel mai probabil susținători ai USL. Ancheta începe într-o zonă a județului în care USL are o susținere masivă din partea cetățenilor”, se arată în comunicat.
Reprezentanții USL Arad se întreabă dacă nu puteau fi amânate aceste anchete până după 9 decembrie, în condițiile în care „tot au fost amânate din luna iulie”.
„USL Arad apreciază că orice cetățean care a încălcat legea, inclusiv în procesul electoral de la referendum, trebuie să răspundă pentru potrivit legii (…) Cerem însă instituțiilor publice să nu comită abuzuri împotriva cetățenilor, să se abțină de la orice acțiune care ar putea influența procesul electoral și să se abțină de la acțiuni care ar putea intimida alegătorii”, se mai arată în comunicat.
Procurorii parchetelor din județul Arad au deschis, în ultimele zile, aproape 200 de dosare privind nereguli la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, cele mai multe cazuri fiind legate de votul multiplu, CNP-uri invalide sau persoane decedate aflate pe liste electorale.
Potrivit reprezentanților parchetelor de pe lângă judecătoriile Arad, Lipova, Ineu, Gurahonț și Chișineu-Criș, cercetările au fost începute la cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, de unde au fost transmise către parchetele locale date privind posibile nereguli înregistrate la referendum.
Conform purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, Favius Chiș, până miercuri au fost înregistrate 60 de dosare de cercetare.
„Se fac cercetări cu privire la autori necunoscuți, pentru nereguli care ar fi avut loc în cadrul unor secții de votare. Este vorba de suspiciuni de vot multiplu, CNP-uri invalide sau persoane decedate trecute pe listele electorale”, a declarat procurorul Flavius Chiș.
Pe raza de competență a Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova sunt înregistrate 64 de dosare, iar la Chișineu-Criș sunt 40 de dosare.
La Ineu și Gurahonț au fost deschise 15, respectiv 13 dosare, numărul fiind mai mic pentru că neregulile vizate au fost adunate într-un dosar pentru fiecare post de poliție pe raza căruia se află secții de votare vizate, astfel că nu s-au mai făcut dosare pentru fiecare secție.
Procurorii spun că acestea sunt primele dosare deschise în județ privind neregulile de la referendum, însă procedurile continuă.