Prima pagină » Știri » USR dorește eliminarea obligației administratorilor de bloc de a obține atestat de la primărie

USR dorește eliminarea obligației administratorilor de bloc de a obține atestat de la primărie

USR dorește eliminarea obligației administratorilor de bloc de a obține atestat de la primărie
Mai mulți parlamentari USR au depus, la Senat, un proiect de lege ce prevede că asociațiile de proprietari sunt entități autonome, care funcționează independent. Totodată, inițiativa elimină obligația administratorilor de bloc de a obține atestat de la primărie.

„Asociațiile de proprietari sunt entități private autonome care funcționează independent”, prevede proiectul legislativ.

Inițiatorii subliniază în expunerea de motive că prin actuala lege s-ar putea considera că asociațiile de proprietari sunt în subordinea sau sub controlul autorităților locale.

„Un exemplu în acest caz ar fi controlul efectuat de către primării; asociațiile de proprietari au organe proprii de control, pot solicita expertize contabile, dar mai ales pot fi controlate de către organe de control abilitate prin legi speciale, precum ANAF, ISU etc. Prin urmare, controlul efectuat de către primării nu este necesar.”, se arată în expunerea de motive.

O altă modificare adusă Legii nr. 196/2018 privind înființarea organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor se referă la eliminarea obligației admninistratorilor de a obține atestat de la primărie.

Totodată, în scopul întreținerii clădirilor, asociațiile de proprietari vor ptea încheia contracte cu structuri asociative ale asociației de proprietari.

În varianta actuală de lege a fost omis consumul de gaz la comun din lista cheltuielilor repartizate după numărul de persoane, astfel că e necesară introrucerea acestei ențiuni.

O altă prevedere a inițiativei se referă la proprierari, respectiv aceștia nu vor avea acces la anumite documente ale asociației care cuprind date cu caracter personal.

Proprietarii vor avea obligația să notifice președintele privind orice schimbare intervenită în privința celor care locuiesc, inclusiv chiriașii.

Potrivit proiectului legislativ, în cazul daunelor, proprietarii pot mandata alte persoane să-i reprezinte în fața terților, iar în cazul urgențelor privind inundațiile, proprietarioi vor fi obligați să permită accesul în locuință fără previzul emis de 5 zile.

Persoanele care au datorii la asociație nu vor mai putea fi alese sau numite în funcții de conducere, administrație sau control.

Se elimină, totodată. plafonul de casă de 1000 de lei pentru păstrareea bunurilor în casierie.

„Beneficiarii acestor modificări vor fi miile de asociații de locatari din țară. Aceste modificări au fost făcute la propunerea acestora, prin situațiile întâlnite în practică, când a fost necesară punerea în aplicare a prevederilor legii. Această propunere de lege vine tocmai petru soluționarea problemelor identificate de către asociațiile de locatari.”, precizează inițiatorii în expunerea de motive.

Proiectul a fost înregistrat la Senat, primă Cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților.

Citește și