USR, nemulțumit de primele decizii luate de ministrul Justiției: Abrogarea recursului compensatoriu este o urgență
This browser does not support the video element.
„Uniunea Salvați România critică primele decizii ale ministrului Justiției Cătălin Predoiu care amână abrogarea legii recursului compensatoriu și desființarea Secției Speciale și în schimb declanșează concursurile de numire a noilor procurori șefi, fără să modifice legea în acord cu recomandările europene. USR consideră că abrogarea legii recursului compensatoriu este o urgență, peste 20.000 de deținuți au fost deja eliberați din închisori înainte de ispășirea pedepsei și în timp ce PNL tergiversează o decizie, alți și alți criminali și violatori ies de după gratii în baza acestei legi.Atunci când CEDO a condamnat România din cauza condițiilor precare de viață din penitenciare, recomandările primite au vizat modernizarea și extinderea sistemului penitenciar, nu eliberarea deținuților pentru remedierea problemei spațiului insuficient”, transmite USR, într-un comunicat de presă remis Mediafax.
USR solicită să nu fie organizate concursurile pentru noii procurori șefi de la Parchetul General, DNA și DIICOT fără modificarea legii.
„Problema principală în ultimii ani, care a condus la situații de criză inacceptabile în sistemul judiciar, a fost aceea că am avut un cadru legal care a permis ca numirile procurorilor de rang înalt să se facă de către politicieni. Această problemă nu poate fi rezolvată prin schimbarea politicienilor care fac numirile, ci prin schimbarea procedurilor, astfel încât factorul politic să fie cât mai puțin implicat în această procedură. Miza este colosală pentru justiția și pentru democrația noastră. Trebuie să ieșim din paradigma „cei numiți de noi sunt ex officio mai buni decât cei numiți de ei”, câtă vreme factorul politic atârnă încă cel mai greu la aceste numiri”, a declarat vicepreședintele USR Stelian Ion.
Cătălin Predoiu a declarat că abrogarea imediată a recursului compensatoriu, fără analiză, ar putea duce la „efecte colaterale mai severe decât cele din prezent”. Ministrul a anunțat trei planuri ce vor fi atinse înainte de a fi abrogat recursul, astfel încât să nu fie pusă în pericol populația.
„Ministerul Justiției acționează pe trei planuri, în primul rând un plan juridic. În Parlament vom susține acele propuneri legislative care să conducă la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu și înlocuirea cu un sistem care să permită beneficiul unei astfel de măsuri în condițiile de control asupra aplicării legii și în condițiile în care nu punem în pericol siguranța publică”, a anunțat Cătălin Predoiu într-o conferință de presă.
Potrivit acestuia, al doilea plan abordat este cel juridico-diplomatic.
„Am angajat și vom continua discuții cu CEDO, astfel încât să evităm declanșarea unui lanț de condamnări la CEDO împotriva României. Al treilea plan este unul tehnic, care ține de minister și de grupurile de lucru în care se lucrează intens, în fiecare zi, pentru găsirea formulelor tehnice care să nu nască neconstituționalitate sau discriminări între subiecții aplicării legii.
O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuțiile cu CEDO și măsuri de extindere a capacității în penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent”, mai explică ministrul Justiției.
Guvernul Orban nu își asumă o desființare peste noapte a legii, a mai spus Predoiu.