Va da Guvernul Ponta o ordonanță de urgență pentru grațiere și amnistie? Răspunsul premierului Ponta

Va da Guvernul Ponta o ordonanță de urgență pentru grațiere și amnistie? Răspunsul premierului Ponta
Publicat: 06/01/2014, 18:05
Actualizat: 29/04/2015, 19:43

Una din teoriile vehiculate în ultimele zile în spațiul public este aceea că Guvernul va emite o ordonanță de urgență pentru a legifera amnistia și grațierea, în special după ce Adrian Năstase ar urma să fie condamnat și trimis din nou după gratii de Curtea Supremă. Dacă ar respecta cutumele și normele guvernul nu ar putea emite o ordonanță de urgență pentru grațiere și amnistie în următoarelele două săptămâni. Dacă Guvernul ar emite o astfel de ordonanță în termen de cinci zile, ar trebui convocat Parlamentul. Totuși dacă premierul Ponta decide să emită o astfel de Ordonanță de Urgență nu există nici un fel de sancțiune imediată.

Potrivit Constituției României, amnistia și grațierea pot fi acordate numai printr-o lege organică adoptată de Parlament. Aceasta este concluzia la care ajunge profesorului universitar Ștefan Deaconu de la departamentul de drept public al Facultății de Drept din cadrul Universității București, ca reacție una dintre teoriile intens vehiculate în aceste zile în România. „Dacă Guvernul ar emite totuși o astfel de ordonanță de urgență ar comite un abuz”, este tranșant profesorul Diaconu.

UPDATE Întrebat de gândul, premierul Ponta a declarat că nu intenționează să emită o astfel de ordonanță de urgență. „Nici nu intenționez și nici nu cred că se poate, când s-a pus problema am spus că este neconstituțional și nu intenționez să fac așa ceva”, a răspuns Ponta la întrebarea reporterului gândul.info.

Pentru că Parlamentul se află în vacanță în decembrie, Guvernul a fost abilitat prin lege să emită ordonanțe. Legea de abilitare spune însă că Palatul Victoria poate emite doar ordonanțe simple care însă nu pot afecta legi organice. Proiectul de lege privind amnistia și grațierea este o lege organică. Profesorul universitar, Ștefan Deaconu, fost consilier prezidențial, susține că grațierea și aministia ar putea fi acordate printr-o ordonanță de urgență, dar care nu poate fi emisă în următoarele două săptămâni.

„Legea de abilitare permite ca pe perioada vacanței parlamentare guvernul să emită doar ordonanțe simple și doar în domeniile în care a fost abilitat. Astfel că este exclus ca în temeiul legii de abilitare care a fost dată în decembrie anul trecut să fie emisă o ordonanță simplă pentru acordarea amnistie. Se poate da însă o ordonanță de urgență privind legile organice, precum ar fi cea în cauză cu amnistia. Ordonanțele de urgență nu pot fi date însă dacă în următoarele cinci zile de la emiterea lor Parlamentul se întrunește. Din practică eu știu că Guvernul nu a emis niciodată o ordonanță de urgență pe perioada vacanței parlamentare tocmai pentru a evita iritarea Parlamentului, pentru că parlamentarii trebuie să fie chemați din vacanță. Cel mult ordonanțele de urgență se pot da înainte cu cinci zile de începerea noii sesiuni parlamentare”, a explicat Ștefan Deaconu

Dacă totuși Guvernul emite o ordonanță de urgență, sancțiunea pe care o riscă premierul este minoră. Ordonanța ar putea fi considerată drept neconstituțională. De asemenea, ordonanța ar putea fi atacată și printr-o excepție de neconstituționalitate. Toate acestea ar fi însă remedii legislative fără efect imediat. Astfel că amnistia și grațierea ar putea intra în vigoare imediat.

Profesorul Ștefan Deaconu susține însă că, dacă guvernul ar emite o astfel de ordonanță, ar comite un abuz. Potrivit Constituției României, aministia și grațierea pot fi acordate numai prin lege organică. „Eu nu cred că guvernul va da o astfel de ordonanță de urgență. Dacă va da o asemenea ordonanță de urgență, o poate face numai cu cinci zile înainte de începerea sesiunii parlamentare, adică pe finalul lunii ianuarie. Eu cred că ar fi un abuz din partea Guvernului pentru că o astfel de lege trebuie dezbătută în Parlament”, a explicat Ștefan Deaconu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună