VACANȚĂ. Își mai fac românii concediul în 2020? Raed Arafat dă răspunsul pe care îl așteaptă toată lumea!

Publicat: 27 04. 2020, 12:49
Actualizat: 27 04. 2020, 15:10
VACANȚĂ. Își mai fac românii concediul în 2020? Raed Arafat dă răspunsul pe care îl așteaptă toată lumea! / Sursa FOTO: https://www.publicdomainpictures.net

Raed Arafat, șeful DSU, afirmă că încă nu este momentul să ne facem planuri de concediu pentru anul 2020. Vacanța românilor depinde de mai mulți factori, dar în principal de evoluția coronavirusului în țară, precum și în alte state.

Într-o intervenție la Digi 24, Arafat le recomandat românilor să țină cont de câteva aspecte: „În primul rând, unde vrea să facă concediul”.

Totuși, zice Raed Arafat, „ca să răspund la întrebarea dumneavoastră, în acest moment aș fi încă rezervat să spun cuiva să își facă facă planuri de vacanță și să plece în concediu. Nu pot să spun acest lucru până nu vedem evoluția coronavirusului, nu numai în România, ci și în alte zone. Pentru România, trebuie să vedem cum merg lucrurile și cum merg procedurile de relaxare a restricțiilor. Dacă vom ajunge la o relaxare mai largă sau nu, pe baza evoluției bolii”.

În concluzie, „încă e devreme să vorbim de concedii”. Și, totuși, ce recomandă șeful DSU? Prudență în toate. „I-aș zice (n.r. – românului) să aștepte și să vadă cum evoluează situația. De exemplu, sunt țări care deja au anunțat că primesc oamenii numai dacă au certificat că s-au testat și sunt negativi la Covid-19”.

Despre certificatele de sănătate

Discutând despre certificatele de sănătate, un subiect omniprezent, Raed Arafat a arătat că „însemnătatea certificatului este foarte redusă, pentru că poți fi negativ astăzi și după câteva zile să devii pozitiv. Acele «pașapoarte de Covid-19» de care vorbea și OMS dau statusul persoanei la momentul testului, nicidecum peste două, trei zile, când ajunge el în țara respectivă”.

Fiindcă sunt atât de multe variabile, dr. Arafat sugerează o altă soluție: „Mai degrabă cred că trebuie să fie măsuri de control a temperaturii, a simptomelor la plecare, nu numai la intrare într-o țară. Ca să previi o persoană să urce în avion și să infecteze alte persoane. Asta cred ca este mai degrabă util, decât să ai un pașaport care zice că nu ai COVID”.