COVID-19 | Un laborator privat ar putea produce săptămânal milioane de doze de vaccin împotriva noului coronavirus. Clonarea și plantele de tutun reprezintă atu-urile
Kentucky Bioprocessing (KBP), subsidiara de biotehnologie a unui gigant din domeniul tutunului, dezvoltă un posibil vaccin pentru COVID-19, produs aflat în prezent în faza de testare pre-clinică, este anunțul făcut de companie miercuri, 1 aprilie 2020.
Potrivit precizărilor reprezentanților companiei biotech, în condițiile în care totul va decurge conform planurilor și, bineînțeles, având alături partenerii potriviți și sprijinul agențiilor guvernamentale, vor putea fi fabricate între 1 și 3 milioane de doze de vaccin pe săptămână.
„Suntem în legătură cu Autoritatea pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite (FDA) și așteptăm îndrumare pentru pașii următori. Suntem, de asemenea, în legătură cu Departamentul pentru Sănătate și Îngrijire Socială al Marii Britanii și cu BARDA în Statele Unite, pentru a le oferi sprijinul și acces la cercetările noastre, cu scopul de a grăbi dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19.
Dezvoltarea unui vaccin este o muncă dificilă și complexă, dar credem că am făcut o descoperire semnificativă în cadrul platformei prin care explorăm cu ajutorul tehnologiei utilizarea plantei de tutun și suntem pregătiți să lucrăm cu guvernele și toate părțile interesate pentru a contribui la câștigarea luptei împotriva COVID-19. Ne aliniem în totalitate cu angajamentul Organizației Națiunilor Unite privind implicarea întregii societăți pentru combaterea problemelor globale.
KBP explorează deja de ceva vreme utilizări alternative ale plantei de tutun. O astfel de utilizare alternativă poate fi dezvoltarea vaccinurilor pe bază de plante. Suntem hotărâți să contribuim la eforturile globale pentru a stopa răspândirea COVID-19 folosind această tehnologie”, a precizat dr. David O’Reilly, Director de Cercetare Științifică din cadrul British American Tobacco (BAT).
Conform precizărilor reprezentanților entității, vaccinul aflat în dezvoltare folosește o tehnologie aparținând companiei mai sus menționate, de creștere rapidă a plantei de tutun, cu câteva avantaje față de tehnologia convențională de producere a unui vaccin.
Dezvoltatorii susțin că noua tehnologie aflată în cercetări „este potențial mai sigură”, dat fiind faptul că plantele de tutun nu pot găzdui patogeni care conduc la boli umane.
De asemenea, sistemul dezvoltat de entitatea biotech ar fi mai rapid, pentru că „elementele vaccinului se acumulează în plantele de tutun mult mai rapid”. Vorbim în acest context de șase săptămâni în plantele de tutun, față de câteva luni atunci când sunt folosite metodele convenționale.
În plus, formula vaccinului dezvoltat de KBP rămâne stabilă la temperatura camerei, spre deosebire de vaccinurile convenționale care au adesea nevoie de refrigerare, dar are și potențialul de a oferi un răspuns imun eficient într-o singură doză.
Subsidiara din Statele Unite a BAT, Reynolds American, achiziționa KBP în 2014, cu scopul de a folosi tehnologia unică de extracție a tutunului dezvoltată de aceasta pentru a contribui la dezvoltarea noilor categorii de produse fără ardere.
În 2014, KBP a fost pe prima pagină a ziarelor ca una dintre puținele companii care au oferit un tratament eficient pentru Ebola, după ce a dezvoltat ZMapp™ împreună cu compania Mapp Biopharmaceuticals și în parteneriat cu Autoritatea de Cercetări Biomedicale Avansate și Dezvoltare a Statelor Unite (BARDA).
KBP a clonat recent o porțiune a secvenței genetice a COVID-19, ceea ce a condus la dezvoltarea unui potențial antigen – o substanță care induce un răspuns imun corpului și stimulează îndeosebi producerea anticorpilor.
Acest antigen a fost apoi inserat în plantele de tutun pentru a fi reprodus.
După ce plantele au fost culese, antigenul a fost purificat și se află, în prezent, în testarea pre-clinică.
Sursă foto: KBP