Prima pagină » Știri » Vaci lăsate libere pe străzi deranjează orașul Vatra Dornei. Proprietarii au primit 170 de amenzi

Vaci lăsate libere pe străzi deranjează orașul Vatra Dornei. Proprietarii au primit 170 de amenzi

Zeci de vaci lăsate libere de proprietari terorizează de mai bine de șapte ani turiștii și localnicii din Vatra Dornei. Proprietarii au primit aproape 170 de amenzi care depășesc 125.000 de lei, iar reprezentanții primăriei cer modificarea legislației ca să poată rezolva problema.

Potrivit reprezentanților Primăriei Vatra Dornei, vacile lăsate nesupravegheate au creat numeroase pagube în oraș, fie pe domeniul public, fie în gospodăriile oamenilor. Un animal a fost implicat într-un accident de tren, iar miercuri seara un bărbat a cerut ajutorul polițiștilor reclamând că este fugărit de un taur prin parcul orașului.

Reprezentanții primăriei susțin că au fost luate nenumărate măsuri împotriva proprietarilor, Poliția locală fiind solicitată să intervină de peste 800 de ori, dar situația nu s-a rezolvat. Aceștia susțin că este nevoie de schimbarea legislației și spun că au făcut demersuri în acest sens.

„Primăria Vatra Dornei face constant demersuri, pe lângă organismele competente, pentru modificarea legilor din domeniu, astfel încâ situația (…) să poată fi rezolvată! Este o problemă care revine aproape zilnic în agenda publică de pe rețelele de socializare, ne-a fost semnalată de sute de ori (Poliția Locală a intervenit de peste 800 de ori, în ultimii ani), de care suntem mereu preocupați dar care, din păcate, nu beneficiază de un cadru legislativ care să permită rezolvarea imediată, cu toate că acestea blochează circulația mașinilor și au creat pagube pe spațiile verzi ale Primăriei, dar și ale agenților din turism! Una dintre ele a fost călcată de tren pe 14 aprilie! Ne-am adresat, încă de la începutul acestei , Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, dar și Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, fără a primi, însă vreun răspuns”, s-au plâns, pe Facebook, reprezentanții Primărei Vatra Dornei, care au postat și fotografii cu animalele surprinse în trafic și prin diferite zone din oraș.

Potrivit autorităților, familia care își lasă animalele să se plimbe prin oraș a primit până acum aproape 170 de amenzi, care depășesc 125.000 de lei de la poliția locală, Inspectoratul de Poliție Suceava, Jandarmerie sau Direcția Sanitar-Veterinară.

„Nu au plătit până acum nicio amendă, s-a instituit o poprire pe venitul familiei – e vorba de o pensie a bărbatului și urmează să fie declanșată procedura de executare silită a unor terenuri. Ultima amendă a fost aplicată aseară (miercuri seară-n.r.), după ce s-a primit un apel din partea unui bărbat care a fost atacat de un taur în parcul din oraș. Familia locuiește în apropierea parcului și lasă vacile libere. Aseară, poliția locală a intervenit și a aplicat o nouă amendă în valoare de 2.000 de lei, este maximum care poate fi aplicat. Ieri am primit și imagini cu animalele: au fost filmate și în timp ce loveau cu coarnele și au spart ușa unei săli de evenimente din parc. Din păcate, legislația prevede că abandonul nu este infracțiune, este contravenție și facem demersuri și solicitări pentru schimbarea legislației”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vatra Dornei, Doru Bighiu.

Mai mult, anul trecut, Primăria Vatra Dornei a confiscat 13 vaci, a închiriat un grajd unde animalele sunt îngrijite, însă nimeni nu a mai venit după ele.

„În vederea recuperării animalelor abandonate și ridicate de pe domeniul public, conform legii, proprietarul este obligat să achite contravaloarea întreținerii animalelor pe toată perioada în care acestea s-au aflat în adăpostul Primăriei (în cazul acesta, aproximativ 4.500 lei, lunar). Legea nu prevede, însă, ce se întâmplă în cazul în care proprietarul animalelor nu se prezintă pentru recuperarea acestora, iar îngrijirea revine în continuare autorității locale, care nu are prevederi bugetare în acest sens”, susțin reprezentanții primăriei.

Potrivit acestora, animalele nu pot fi scoase la licitație, nici duse la abator. „Recuperarea firească a cheltuielilor efectuate cu îngrijirea animalelor nu poate fi soluționată prin vânzarea la licitație sau valorificarea acestora prin abatorizare, deoarece conform O.U.G. 113/2002 nimeni nu poate elibera formular de mișcare F2, fără semnătura proprietarului! Asta ar însemna ca proprietarul să fie de acord cu sacrificarea sau valorificarea animalelor, lucru exclus de către familie, cu care nu am putut avea niciun dialog în nenumăratele situații în care am încercat rezolvarea, amiabilă, a acestei probleme”, mai spun reprezentanții primăriei.