Valentin Jucan (CNA): Suspendarea licenței audiovizuale este nedemocratică și anticonstituțională

Valentin Jucan (CNA): Suspendarea licenței audiovizuale este nedemocratică și anticonstituțională
Publicat: 05/10/2013, 12:49
Actualizat: 05/10/2013, 12:49

Valentin Jucan, membru al CNA, a declarat că Ordonanța care prevede suspendarea licenței televiziunilor și radiourilor aflate în insolvență este „nedemocratică și anticonstituțională”, cerându-i, totodată, demisia președintelui CNA, Laura Georgescu,pentru că aprobă obstrucționarea libertății presei.

„Referitor la noua formă a legii insolvenței și efectele ei în spațiul audiovizual, ieri, 3 octombrie 2013, am afirmat că libertatea presei este limitată. Mai mult, am susținut și susțin că este o formă de reglementare nedemocratică și anticonstituțională. În calitate de membru al Consiliului Național al Audiovizualului, nu voi accepta deconectarea presei de la libertățile fundamentale, sub diverse pretexte de colectare de taxe la bugetul de stat”, spune Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), într-un comunicat remis vineri seară agenției MEDIAFAX.

Totodată, Valentin Jucan îi cere demisia Laurei Georgescu, președintele CNA, pentru lipsa de reacție în legătură cu omiterea voită a dezbaterii publice pe acest subiect și pentru că aprobă aceste forme de obstrucționare discreționară a libertății presei.

„Am citit azi, cu stupefacție, declarațiile președintelui C.N.A. Laura Georgescu. Într-o nouă demonstrație strălucită de lipsă de informare, coerență și minime cunoștințe despre norme și proceduri de aplicare ale acestora, declară faptul că «licența se suspendă automat la momentul la care radiodifuzorii solicită intrarea în insolvență și încetează suspendarea în secunda în care ei au planul de reorganizare confirmat de judecătorul sindic. Practic, perioada asta este făcută în avantajul radiodifuzorului ca să nu mai piardă bani și ca să nu mai acumuleze datorii». În plus, domnia sa ne explică cum poate un act administrativ (în cazul nostru o licență) să fie suspendat. Pentru aceste declarații iresponsabile, pentru lipsa de reacție în legătură cu omiterea voită a dezbaterii publice pe acest subiect, pentru «luciditatea» cu care aprobă aceste forme de obstrucționare discreționară a libertății presei, îi solicit, din nou, demisia din funcția pe care o ocupă prin votul întregului Consiliu Național al Audiovizualului”, spune Valentin Jucan.

Jucan consideră „inacceptabilă o astfel de abordare în momente în care presa poate fi «suspendată» de la a servi interesul publicului”.

„Rolul C.N.A. este acela de a găsi metode de protejare și sprijin a radiodifuzorilor, în concordanță cu situația actuală a presei, și nu de a rămâne pasiv”, a mai spus Valentin Jucan.

Licența audiovizuală a televiziunilor și radiourilor aflate în insolvență va fi suspendată de către CNA până la data confirmării planului de reorganizare pentru societățile care dețin aceste licențe, potrivit Ordonanței de Urgență privind insolvența, publicată vineri în Monitorul Oficial.

Ordonanța de Urgență privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență prevede la articolul 81 că: „În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidența prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii și până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licența audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Național al Audiovizualului”.

De asemenea, Ordonanța prevede că „în planul de reorganizare vor fi prevăzute condițiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiții ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Național al Audiovizualului”.

Adoptarea acestei Ordonanțe este justificată de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative și administrative care să conducă la creșterea eficienței operatorilor economici, la creșterea siguranței circuitului economic și a atractivității investiționale a pieței românești.

Potrivit Ordonanței, actuala legislație privind insolvența nu a ajutat la dezvoltarea „unor planuri de reorganizare reală”, ci, dimpotrivă, a furnizat „mijloace de tergiversare a momentului intrării în faliment pentru afaceri cu șanse minimale de redresare”.

Întrebat, vineri, în Prahova, despre Codul insolvenței adoptat de Guvern prin Ordonanța de Urgență, premierul Victor Ponta a răspuns: „Toată lumea trebuie să plătească măcar taxele curente, pentru că este vorba despre angajați”.

Pe de altă parte, Consiliul Național al Audiovizualului nu a fost consultat de Guvern cu privire la articolul referitor la radiodifuzorii care intră în insolvență, după cum a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Laura Georgescu, președintele CNA.

„Licența se suspendă automat la momentul la care radiodifuzorii (societățile care dețin licențe audiovizuale de televiziune, respectiv de radio, n.r.) solicită intrarea în insolvență și încetează suspendarea în secunda în care ei au planul de reorganizare confirmat de judecătorul sindic. Practic, perioada asta este făcută în avantajul radiodifuzorului ca să nu mai piardă bani și ca să nu mai acumuleze datorii”, a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat că sunt două avantaje ale articolului referitor la audiovizual din OUG. „Primul că nu acumulezi amenzi, datorii, pierderi și al doilea că scurtezi perioada până când ți se confirmă planul de reorganizare de către judecătorul sindic și reîncepi să produci bani”, a spus președintele CNA.

Laura Georgescu a dat exemplul televiziunii OTV, a cărei licență a fost retrasă în acest an de către CNA. „Dacă ar fi fost în vigoare articolul acesta (din OUG, n.r.), noi nu am fi putut să retragem licența OTV”, a spus Georgescu, precizând că OTV a intrat în insolvență în martie 2012, dar a continuat să acumuleze între timp amenzi de la CNA pe care nu le-a achitat. Neachitarea acestora a fost motivul pentru care CNA a retras licența OTV.

Totodată, Laura Georgescu a făcut referire și la Realitatea TV, a cărei licență audiovizuală este deținută de societatea Realitatea Media SA, care se află în insolvență, dar care are deja un plan de reorganizare confirmat de către judecătorul sindic. „Realitatea TV nu este absolut deloc afectată de acest articol. Are un plan de reorganizare confirmat în iunie 2013”, a spus Laura Georgescu.

Pe de altă parte, Laura Georgescu a spus că la CNA nu există o evidență a societăților care dețin licențe audiovizuale și care au declanșat procedura insolvenței.

„Nu văd cum vom afla că o societate este în insolvență, decât dacă ei (reprezentanții societății respective, n.r.) ne notifică. Asta mi se pare principala problemă. Cum identifici societatea care a intrat în insolvență? De asta cred că există acest articol, ca societățile respective să aibă obligativitatea să te anunțe”, a spus Georgescu, precizând că prevederile OUG se aplică de la momentul publicării în Monitorul Oficial. „Dar trebuie să vedem cum îi vom depista (pe radiodifuzorii aflați în insolvență, n.r.), dacă ei nu ne scriu. Nu știu care va fi mecanismul”, a mai afirmat președintele CNA.

În ceea ce prevede termenul „suspendare” a licenței audiovizuale, prevăzut în această Ordonanță, dar care nu există în Legea audiovizuală, Laura Georgescu a spus: „Nu are importanță că nu apare termenul «suspendare». Apare că licența este un act administrativ, în audiovizual, iar în Legea contenciosului administrativ 554/ 2004 apare explicit ce înseamnă suspendarea unui act administrativ. În secunda în care ai luat decizia de suspendare, radiodifuzorul oprește emisia, dar nu pierde licența. De asta s-a folosit termenul «suspendare». Societatea rămâne deținătoarea licenței, dar nu difuzează până când nu își prezintă planul de reorganizare confirmat de judecătorul sindic”.

Pe de altă parte, ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere condamnă decizia Guvernului de a adopta, „în totală lipsă de transparență”, Ordonanța de urgență privind insolvența, ale cărei prevederi „pun în pericol libertatea presei și dreptul la informare al publicului”, potrivit celor două organizații.

Cele două organizații cer Parlamentului să respingă acest articol care „pune în pericol libertatea presei și dreptul cetățenilor la liberă informare” și anunță că se vor adresa Comisiei Europene în legătură cu „această gravă amenințare la adresa libertății presei comisă de Guvernul României”. În acest sens vor fi sesizați Comisarul pentru justiție, drepuri fundamentale și cetățenie, Viviane Reding și Comisarul pentru comunicații, conținut și tehnologie, Neelie Kroes, precizează ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere.

La rândul său, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) consideră că prevederile privind suspendarea licenței audiovizuale din Codul insolvenței sunt restrictive, aduc atingere libertății presei, instaurează un regim discriminatoriu și crează premisele unor posibile abuzuri, potrivit unui comunicat.

Și președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, că PDL va adresa o scrisoare vicepreședintelui Comisiei Europene Viviane Reding în privința Codului insolvenței, considerând că sunt articole țintite în acest cod care urmăresc „subjugarea presei”.

Pe de altă parte, președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că efectele prevederilor legate de Codul insolvenței vor fi discutate luni la nivelul USL. El a mai spus că „PNL nu va da nici cel mai mic concurs unei încercări de a îngrădi cumva libertatea presei”. „Trebuie să spun că sunt convins că nici premierul nu intenționează asta sau membrii Guvernului din celelalte partide”, a susținut Antonescu.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
Se întocmesc liste de buncăre şi adăposturi. Toate clădirile sunt inventariate
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...