Prima pagină » Știri » Valls: Franța va continua să deființeze taberele ilegale de romi și să repatrieze, forțat sau ajutat

Valls: Franța va continua să deființeze taberele ilegale de romi și să repatrieze, forțat sau ajutat

Valls: Franța va continua să deființeze taberele ilegale de romi și să repatrieze, forțat sau ajutat
Franța va continua să desființeze tabere ilegale de romi și să îi conducă pe membrii acestei comunități, "forțat sau ajutați", la graniță pentru a se întoarce în țara de origine, dar va derula și programe de angajare sau școlarizare, atunci când este nevoie, spune ministrul de Interne, Manuel Valls.

Franța va continua să desființeze tabere ilegale de romi și să îi conducă pe membrii acestei comunități, „forțat sau ajutați”, la graniță pentru a se întoarce în țara de origine, dar va derula și programe de angajare sau școlarizare, atunci când este nevoie, spune ministrul de Interne, Manuel Valls.

Declarați a fost susținută la Palatul Victoria, la finalul întâlnirii cu premierul Victor Ponta.

„Trebuie eliminate orice demagogie și stigmatizare și trebuie să găsim soluții foate concrete. Dorim ca, împreună cu autoritățile române, să transmitem opiniei publice mesajul că sunt făcute eforturi pentru o soluție de reintegrare a romilor în țara lor de origine”, a spus ministrul francez de Interne, Manuel Valls.

La rândul său, premierul Victor Ponta a asigurat că Guvernul nu se „derobează” de responsabilitatea care-i revine în ceea ce privește integrarea romilor și a apreciat că viitorul comunităților de romi trebuie să fie în Europa, dar în principal în țara de origine.

„Pentru acesta, trebuie perseverență, răbdare și acțiuni concrete. Este nevoie de sprijin și asistență din partea Uniunii Europene și a Franței”, a spus Ponta.

El a adăugat însă că „adevărata soluție” va apărea doar atunci când copiii romi vor merge la școală pentru a beneficia de educație, iar membrii comunității vor avea locuri de muncă în România.

„Guvernul este hotărât să treacă de la declarații de bune intenții la fapte concrete, iar Autoritatea pentru Romi va trebui să utilizeze mai bine fondurile europene și naționale de care beneficiază”, a adăugând Ponta, precizând că și organizațiile de romi trebuie să se implice în acțiunile derulate de autoritățile centrale și locale.

„Nu voi spune niciodată că problema comunităților de romi din Franța este doar a Franței, nu și a României, ci consider că lucrând împreună pot apărea rezultate concrete”, a conchis Ponta.

Reprezentanții Ministerului Muncii și ai Ministerul Administrației și Internelor au semna, miercuri, un acord-cadru cu cei ai Oficiului Francez pentru Imigrație și Integrare (OFII), pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinserția familiilor de romi revenite din Franța.

Conform acordului, OFII va acorda un „ajutor de revenire” familiilor de cetățeni români aparținând minorității rome, revenite din Franța.

Autoritățile române și franceze au identificat un grup țintă de 80 familii de romi originari din județele Alba, Bihor, Dolj, Mehedinți și Timiș, aflați în Franța și care acceptă să revină în România, ei urmând să primească din partea statului francez un ajutor financiar pentru deschiderea unei firme

Sprijinul financiar va fi acompaniat de un program de instruire a acestor romi.

Conform prevederilor acordului-cadru, valabil pentru o perioadă de doi ani, OFII se angajează să primească cererile de sprijin pentru revenirea în țară, să organizeze reîntoarcerea în România a acestor familii cu suportarea costului biletului de transport aerian și a unui supliment de bagaj de 40 kilograme pentru adult și 10 kilograme pentru copil, să sprijine aceste familii în vederea obținerii documentelor de călătorie, să acorde un ajutor financiar pentru întoarcerea în țară și să comunice coordonatelor acestor familii către autorităților locale din județele de domiciliu al acestora, precum și să acorde acestora, ca „sprijin pentru reinserția economică a familiilor”, un ajutor financiar pentru înființarea unei firme, cu asigurarea unui program de instruire.

În județele implicate se vor înființa comitete de lucru, alcătuite din reprezentanții OFII și ai autorităților locale, care vor asigura evaluarea situației fiecărei familii beneficiare.

Partea română va mobiliza și va susține autoritățile locale din județele implicate în vederea elaborării de anchete sociale amănunțite. De asemenea, va sprijini includerea copiilor acestor familii în sistemul de învățământ și facilitarea accesului la locuințe și la activul funciar legat de activitatea economică finanțată de către OFII.

Acordul-cadru nu prevede niciun transfer financiar între părți, urmând ca fiecare parte să asigure finanțarea obligațiilor care îi revin.

Cei doi miniștri francezi ai noului Guvern socialist au sosit în România pentru a încerca să trateze în mod direct problema romilor, relansată în această vară în Franța prin evacuarea taberelor, urmată de expulzări.

Comunitatea de romi în Franța este estimată la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut că dacă mii (de romi) au părăsit teritoriul francez de la instalarea la putere în mai 2012 a Guvernului socialist sunt „și alții care au sosit”.

Marți, acesta a declarat că Franța „nu poate primi toată mizeria lumii și a Europei”, el spunând că, înainte de sfârșitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriați prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere.

În această vară, mai multe tabere de romi au fost evacuate de către poliție, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga și protestul unor asociații, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.

La sfârșitul lui august, Manuel Valls a anunțat, referitor la România și Bulgaria, că vrea „să înțeleagă de ce nu se desfășoară politici de inserție puternice”. Anterior, el a acuzat „țările de origine” că implimentează „politici care discrimnează de decenii aceste populații”, confruntate cu sărăcia, șomajul și analfabetismul.

Citește și