Procurorul DNA arată în rechizitoriul de trimitere în judecată că la Complexul Energetic Rovinari funcționa un Birou Juridic care se ocupa de reprezentarea intereselor în instanțe ale companiei de stat. Acest Birou a funcționat în 2007 și 2008 cu 8 posturi de consilier juridic, iar în 2009 cu 13 posturi. Departamentul juridic de la Rovinari a reprezentat compania în 409 cauze, în perioada 2007-2009, iar cheltuielile salariale cu juriștii de la Rovinari au fost, în această perioadă, de 1.544.000 lei, conform DNA.
Spre comparație, contractele de asistență încheiate de directorul de la Rovinari, Laurențiu Dan Ciurel, cu casa de avocatură a lui Dan Șova, au costat compania peste 2 milioane de lei. CE Rovinari a fost asistată de avocații lui Șova în doar 13 cauze în perioada 2007-2009.
„Din analiza comparativă a datelor prezentate, fără o analiză a costului pe dosar și ținând cont totodată de natura, obiectul și complexitatea cauzelor în care fost implicat CER, în principiu fără deosebiri esențiale și fără vreo complexitate anume (în funcție de cine a susținut interesele CER), se poate desprinde ușor concluzia că entitatea publică a angajat cheltuieli total nejustificate prin plățile efectuate către SCA „Șova și Asociații”„, consideră procurorul DNA.
De altfel, în ianuarie 2009, când Ciurel a fost înlocuit de la conducerea CE Rovinari, noul director a reziliat contractul de asistență juridică cu Dan Șova.
„Motivul pentru care a făcut acest lucru a fost clar exprimat în sensul că a considerat că nu sunt necesare serviciile juridice întrucât la nivelul CER exista un serviciu juridic cu circa 10 juriști. De asemenea a afirmat că avea cunoștință pe perioada derulării contractului încheiat între CER și casa de avocatură că la nivelul mai multor direcții de specialitate existau nemulțumiri în legătură cu încheierea contractului respectiv, motivat de faptul că juriștii CER ar fi putut să reprezinte mult mai bine interesele societății„, arată DNA, citându-l ca martor pe directorul de la Rovinari care i-a succedat lui Ciurel.
Acesta a mai afirmat că după rezilierea contractului cu Șova, juriștii de la Rovinari au asigurat cu succes reprezentarea instituției de stat.
În mod similar, la Complexul Energetic Turceni, contractul de asistență juridică cu casa de avocatură a lui Dan Șova a costat 1.622.987 lei. La Turceni exista de asemenea un Birou Juridic care se ocupa cu reprezentarea intereselor companiei în instanțe sau în dosare penale. În 2007, acest Birou a avut 10 consilieri juridici, iar în 2008 12 posturi. Cheltuielile cu juriștii angajați la Turceni au fost de 1.520.000 lei.
Pentru o perioadă mai scurtă de timp, septembrie 2007-decembrie 2008, CE Turceni i-a plătit casei de avocatură a lui Dan Șovaîn total3.367.568 lei fără TVA, „adică de peste trei ori mai mult pentru un volum al activității juridice de peste 10 ori mai mic având în vedere numărul de cauze, în condițiile în care complexitatea poate fi apreciată ca fiind echivalentă„, arată DNA.
Dan Șova este judecat pentru infracțiunile de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Șova și Asociații” a încheiat mai multe contracte de asistență juridică și acte adiționale cu complexele Turceni și Rovinari, în urma cărora a câștigat aproximativ 3,5 milioane de lei, adică aproximativ 1 milion de euro la cursul de schimb de atunci, conform DNA.