Vameșii din Portul Constanța au trecut la deschis containere. Pe 23 martie au dat lovitura cea mare
Conform unei statistici întocmite de Garda de Coastă, în primele trei luni ale anului 2015, polițiștii de frontieră au întocmit 34 de dosare penale privind infracțiunile de punere în circulație, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, cercetând 36 de persoane, cetățeni români și străini, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În această perioadă, au fost ridicate în vederea confiscării peste 280.000 de articole diverse, în special îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării pentru copii, obiecte de uz casnic, parfumuri și cosmetice contrafăcute, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproape 40 de milioane de lei.
În ceea ce privește folosirea de acte nereale la controlul vamal de frontieră au fost întocmite șapte dosare penale, fiind cercetate șapte persoane.
Echipele comune de control au confiscat peste 95.000 de produse, evaluate la aproape 800.000 de lei.
Polițiștii de frontieră și lucrătorii vamali au constatat că majoritatea infracțiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală și folosirea actelor nereale față de autoritatea vamală se desfășoară cu precădere în Porturile Constanța Sud – Agigea și Constanța.
„Polițiștii de frontieră constănțeni au constatat că se încearcă introducerea acestor mărfuri prin porturile maritime din județul Constanța, importurile fiind realizate de către administratorii unor societăți comerciale din România care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care își desfășoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăților comerciale implicate în acest fenomen infracțional au sediul în municipiul București și județul Ilfov și au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei”, se precizează în documentul citat.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Gărzii de Coastă, Marius Niculescu, cea mai importantă captură de produse contrafăcute din acest an a fost realizată în data de 23 martie, în Portul Constanța Sud – Agigea. Atunci, într-un container sosit din China pe adresa unei societăți comerciale cu sediul în București au fost descoperite peste 27.000 de perechi de ochelari de soare, contrafăcute, cu o valoare totală de piață de aproximativ 11 milioane de lei dacă ar fi fost comercializate la prețul produselor originale.