Vanghelie a cumpărat magazinul București cu o valiză plină cu dolari și euro

Publicat: 15 12. 2015, 21:35
Actualizat: 16 12. 2015, 09:19

Mircea Sorin Niculae, vărul lui Marian Vanghelie, a dat o declarație completă în fața procurorilor DNA în dosarul primarului suspendat al sectorului 5.

În declarația sa, obținută exclusiv de MEDIAFAX, Mircea Sorin Niculae le-a povestit în detaliu procurorilor DNA modalitatea în care edilul a dobândit după 2003 magazinul București din Capitală.

Potrivit declarației, în afacere ar fi fost implicați și fostul șef al AVAS Ovidiu Mușetescu și fosta șefă a AVAS București precum și omul de afaceri Iulian Lupeanu.

„În luna iulie-august 2003, nu îmi amintesc data exactă, m-a chemat Vanghelie Marian-Daniel și mi-a zis că el dorește să cumpere pachetul majoritar de la A.P.A.P.S (actual A.V.A.S) al societății SC București SA, acțiuni pe care mi-a zis că vrea să le cumpere pe numele meu. Eu l-am întrebat cum o să procedăm, întrucât nu aveam cunoștințele necesare pentru achiziția vreunei societăți de la AVAS, iar el mi-a spus să stau liniștit, că este totul rezolvat, că a vorbit cu Mușetescu Ovidiu, care era la acea vreme director AVAS, și cu directoarea AVAS București cu care, de fapt, a ținut legătura cu privire la achiziția societății București SA. Mi-a zis că eu trebuie doar să particip la licitație și să cumpăr acțiunile respective”, spune Niculae.

El mai precizează toți banii pe care i-a virat din conturile sale pentru achiziția SC București i-a avut de la Vanghelie și de la Iulian Lupeanu.

„Vanghelie Marian mi-a dat o geantă diplomat ce conținea dolari și euro, echivalentul la acea dată a 32.000.000.000 ROL. Două plăți pe care le-am efetuat către AVAS din contul Băncii Ion Țiriac au avut la origine sume de bani de aproximativ 6.000.000.000 ROL pe care le primisem cash de la Lupeanu Iulian și pe care le depusesem în contul meu de la bancă”, arată Niculae în declarația existentă la dosarul de la instanță.

Vărul lui Marian Vanghelie a recunoscut integral acuzațiile ce i se aduc în dosarul în care este judecat alături de fostul edil.

El a precizat că el a primit, pentru Vanghelie, „genți, pungi, sacoșe cu bani cash” de la intermediarii omului de afaceri Marin Dumitru, căruia Primăria Sectorului 5 i-ar fi acordat preferențial contracte.

„Niciodată nu îmi spunea, când mă trimitea la întâlnire cu Dumitru Marin, ce sumă urma să primesc, dar impresia mea este că el știa foarte bine ce sumă trebuia să îmi dea acesta. Majoritatea sumelor de bani le-am primit de la Dumitru Marin, iar o parte mi-au fost date de către apropiați ai acestuia, respectiv Dinuț Daniel (cred că de trei ori), iar de vreo două ori, de la Apreutesei Viorel. Sumele de bani mi-erau date de către aceștia cash, în genți, sacoșe sau diferite pungi”, le-a spus Niculae procurorilor.

Vărul primarului le-a dat toate detaliile procurorilor, menționând inclusiv locurile în care a primit bani în numele edilului, respectiv „Piața 13 Septembrie (piață dezafectată), Parcul Carol (la «farfurie»), în spatele Primăriei Sectorului 5 București (în curtea interioară), Magazinul Steaua (situat pe strada Brezoianu), lângă sediul Apa Nova (tot pe Brezoianu), o dată pe strada Berceni, la intersecție cu strada Caporal Gheorghe Ion”

„Estimez că în perioada 2007-2014 am primit de la Dumitru Marin pentru Vanghelie Marian-Daniel suma de aproximativ 13.000.000 RON cash. Banii aceștia, conform dispozițiilor primite de la Vanghelie Marian-Daniel, i-am dus, o parte, lui Bodea Tiberiu pentru a-i introduce în SC Calex Business Group SRL, o parte la SC Fashion Brand Management SRL (firma controlată de Oana Mizil- n.r.), o parte la PSD București și PSD Sector 5. Din banii primiți, am mai efectuat, tot din dispoziția lui Vanghelie Marian-Daniel, diferite plăți către diferite societăți comerciale….”, a mai consemnat Niculae în mărturia sa.

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA în 7 iulie, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție, unele săvârșite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte.

În același dosar sunt judecați, sub control judiciar, Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani, Sorin-Ștefan Ciocan, pentru spălare de bani și directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

De asemenea, procurorii l-au trimis în judecată și pe Marin Dumitru, în stare de libertate, pentru dare de mită.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a cerut și a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un „comision” de 20% din încasări.

„Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, conform procurorilor anticorupție.

Anchetatorii susțin că foloasele necuvenite la care se face referire în rechizitoriu au constat în predarea de sume de bani, încheierea și executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăți comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal, în cedarea părților sociale și, implicit, a patrimoniului unei societăți comerciale către persoane indicate de edilul suspendat sau în transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Marian Vanghelie.

De asemenea, ar fi fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, oferite ceasuri, încheiate contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 București, în vederea susținerii financiare a organizării unor manifestări publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie și ar fi fost achitate sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susținerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.

Prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5, prin activitatea infracțională a lui Vanghelie, este de aproape 3 milioane de lei.

În aceeași perioadă, „o parte considerabilă din sumele de bani și din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operațiuni de spălare de bani”, procurorii susținând că au fost utilizate circuite financiare fictive, desfășurate de Vanghelie, Niculae și de Laura și Sorin Ciocan, având rolul de a disimula produsele, obiect al infracțiunilor.

Marian Vanghelie a fost ales primar al Sectorului 5 în anul 2000, el câștigând alegerile din poziția de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană și Dan Șova, în urma votului Comitetului Executiv Național al PSD. Ulterior, în martie, Vanghelie și Geoană au anunțat înființarea unei noi formațiuni politice – Partidul Social Românesc.