Prima pagină » Știri » Vânzătorii de pește, sub lupa ANPC: Inspectorii au scos de la comercializare 1,6 tone de pește și au dat amenzi de 200.000 lei

Vânzătorii de pește, sub lupa ANPC: Inspectorii au scos de la comercializare 1,6 tone de pește și au dat amenzi de 200.000 lei

Vânzătorii de pește, sub lupa ANPC: Inspectorii au scos de la comercializare 1,6 tone de pește și au dat amenzi de 200.000 lei
În data de 22 mai 2019, comisari din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov au efectuat o serie de acțiuni de verificare urmărind recepționarea, depozitarea, procesarea și comercializarea peștelui pe raza Regiunii București-Ilfov, la 11 operatori economici.

Au fost aplicate 10 amenzi contravenționale în valoare de 200.000 lei și un avertisment, iar ca urmare a deficiențelor constatate, a fost oprită definitiv de la comercializare cantitatea de 1,6 tone de pește și produse din pește, în valoare de 40.000 lei.

Pricipalele nereguli constatate au fost:

– pește refrigerat expus la vânzare fără respectarea regimului termic impus și fără strat de gheață protector;

– comercializarea de icre sărate vrac și fructe de mare pentru care, la locul de vânzare, nu se respectau condițiile de temperatură impuse și declarate pe etichetele produsului;

– comercializarea de pește congelat, ambalat, cu acumulare cantitativă de gheață în ambalaj sau arsuri de congelare;

– comercializarea de pește refrigerat care prezenta modificări organoleptice: miros nespecific, culoare modificată, consistență flască;

– comercializarea de pește impropriu consumului uman din cauza caracteristicilor calitative neconforme (alterat / branhii închise la culoare / mucus abundent / ochi opaci);

– comercializarea de creveți decorticați congelați rapid, cu modificări organoleptice (arsuri de congelare și conglomerate de gheață în ambalaje);

– comercializarea de pește afumat care prezenta data limită de consum depășită;

– informații incomplete la bazinul cu pește viu (nu se specifică metoda de producție și zona în care peștele a fost capturat sau crescut);

– depozitare în vederea comercializării de pește refrigerat în cutii din polistiren expandat, în care exista un lichid de culoare maron închis, fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de legislația în vigoare.

Foto: Hepta