Vârf de lance vechi de peste 40.000 de ani, expus la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia
Un vârf de lance vechi de peste 40.000 de ani, folosit de omul de Neanderthal, este expus în această perioadă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, obiectul fiind cel mai vechi artefact descoperit până acum în județul Alba, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Vârful de lance, descoperit de arheologi în urmă cu peste trei ani într-o comună din Alba, poate fi văzut, până la mijlocul lunii viitoare, într-o expoziție deschisă în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Arheologul Ilie Lascu, care a făcut parte din echipa care a descoperit obiectul, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că este vorba de o unealtă paleolitică, datată undeva la 50.000-35.000 de ani înaintea erei noastre. Lascu a spus că obiectul confecționat din rocă a fost folosit mai întâi ca vârf de lance, iar apoi, după ce s-a deteriorat, a fost folosit ca unealtă pentru răzuirea blănurilor de animale.
Potrivit sursei citate, artefactul are o vechime de peste 40.000 de ani și este cel mai vechi obiect produs de om descoperit pe teritoriul județului Alba.
Vârful de lance a fost găsit în 2009, în urma unor săpături arheologice desfășurate în zona localității Pianu de Jos. Arheologii albaiulieni susțin că obiectul este cu atât mai inedit cu cât a fost descoperit în sol și nu într-o peșteră, locul unde sunt descoperite de obicei astfel de artefacte din paleolitic.