Ministrul delegat pentru Ape și Păduri, Lucia Varga, afirmă că în noul Cod Silvic s-au prevăzut și „stimulente”, astfel încât proprietarii de păduri, inclusiv cei privați, ar putea primi bani ca să le mențină, din vânzarea certificatelor de emisii de carbon, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Apropo de proprietarii care-și taie pădurea, eu le dau o veste foarte bună: pe lângă coerciție, am venit și cu o bonificație. Din anul 2015, estimăm, dacă Codul Silvic se aprobă în forma pe care am propus-o noi, că proprietarii de pădure pot beneficia de stimulente, pentru a nu-și tăia lemnul, de bonificații. De unde banii? Din vânzarea certificatelor de (emisii de – n.r.) dioxid de carbon. Se întâmplă și în țările europene această valorificare a certificatelor, am propus, prin Codul Silvic, ca în urma vânzării acestor certificate, banii să fie dați proprietarilor, tocmai pentru a-i stimula să mențină suprafața împădurită și pentru a-i stimula totodată să extindă suprafața de pădure din România. Cine va avea resurse în viitor, va avea un trai decent. Or, lemnul este o resursă extrem de importantă”, a spus Varga.
Aceasta a subliniat că e nevoie să ne gândim de pe acum la generațiile viitoare și să plantăm pădure, pentru ca, peste 70-100 de ani, „cineva să beneficieze” de aceste plantări de pădure.
Varga a arătat că, deocamdată, nu poate da mai multe detalii, legate de condițiile în care s-ar putea acorda aceste „stimulente” sau de cuantumul acestora, întrucât a avut doar „o întâlnire informală” cu o companie care face astfel de evaluări și în alte țări europene.
„Am înțeles din discuțiile pe care le-am avut că și în Germania și în Austria se comercializează certificatele de dioxid de carbon. Iar decizia pe care noi trebuie s-o luăm prin Codul Silvic este ca din vânzarea acestor certificate să dăm bonificații pentru proprietarii de pădure”, a spus ministrul.
Ea a precizat că de bonificații ar putea beneficia toți proprietarii de pădure – de la Romsilva la cei privați.
„Lucrăm la aceste criterii și programe și important este pentru noi ca în Parlament această prevedere din proiectul de lege să rămână în vigoare, din vânzarea certificatelor de dioxid de carbon să putem să acordăm stimulente, bonificații pentru proprietarii de pădure. Aici vor intra sigur, și de acești bani vor beneficia și Romsilva și composesoratele și primăriile care au pădure și proprietarii care dețin pădure în România”, a arătat ea.
Întrebată dacă, până acum, s-a încasat ceva din certificatele de emisii de carbon în România, Varga a spus că „pe partea de pădure, nu”, însă „pe celelalte componente, da”.