Varianta indiană a virusului Covid-19 (redenumită „Delta” de către OMS), care ameninţă posibilitatea de ridicare a ultimelor restricţii antiepidemice din Marea Britanie, prezintă o rată de transmisibilitate cu 40% mai mare decât varianta Alfa (tulpina britanică), până acum dominantă în această ţară, a declarat duminică ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock.
„Cea mai ridicată estimare a plusului de creştere, aşa cum o denumim noi (…), este de aproximativ 40%”, a declarat ministrul britanic pentru BBC, citând cercetările realizate de un grup de oameni de ştiinţă care consiliază Guvernul de la Londra, relatează Agerpres.
În ciuda unei creşteri a numărului de cazuri noi de Covid-19 în ultimele zile, care a depăşit pragul de 5.000 şi chiar pe cel de 6.000 de cazuri recenzate zilnic, numărul spitalizărilor a rămas stabil, a adăugat Matt Hancock. Majoritatea internărilor vizează pacienţi care nu au fost vaccinaţi, a precizat oficialul britanic.
Regatul unit, zona cea mai grav afectată de pandemie în Europa, cu peste 128.000 de decese, a administrat cel puţin o doză a unor vaccinuri anti-Covid-19 unui număr de peste 40 de milioane de rezidenţi. Peste 27 de milioane de rezidenţi britanici au primit deja ambele doze.
Însă sosirea în ţară a variantei Delta, depistată pentru prima dată în luna aprilie în India şi devenită de acum dominantă în Marea Britanie, potrivit estimărilor oficiale, după un îndelungat lockdown hibernal, ameninţă ridicarea ultimelor restricţii antiepidemice, prevăzută pentru 21 iunie.
Până la acea dată, aproximativ trei cincimi (60%) dintre adulţii britanici vor fi vaccinaţi cu schemă completă, a adăugat Matt Hancock. În prezent, procentul britanicilor vaccinaţi cu ambele doze este de 52%.
Conform unor cotidiane britanice, Guvernul de la Londra intenţionează să amâne cu două săptămâni data la care vor fi anulate toate restricţiile antiepidemice. Decizia în această privinţă este aşteptată pe 14 iunie.