Versiunea accesibilă va fi produsă pentru prima dată în Africa de Sud, ceea ce ar putea permite milioanelor de persoane cu risc de infectare cu HIV din Africa să aibă acces la o injecție bilunară, care poate elimina aproape complet șansele de a contracta virusul, scrie The Guardian.
Compania farmaceutică indiană Cipla transmite că o versiune generică a profilaxiei, cabotegravirul cu durată lungă de acțiune (CAB-LA), va fi produsă la fabricile sale din Benoni, lângă Johannesburg, sau Durban.
Cabotegravirul împiedică HIV să pătrundă în celulele unei persoane, în timp ce studiile au arătat că acesta reduce aproape la zero șansele unei persoane de a se infecta cu virusul prin intermediul sexului.
Pentru că este mai ușor de administrat în mod regulat, s-a constatat că CAB-LA funcționează mai bine decât o pastilă zilnică de prevenire a HIV, care este disponibilă gratuit în Africa de Sud și în alte câteva țări africane.
Versiunea de marcă a CAB-LA se vinde cu aproximativ 3.500 de dolari pe injecție în SUA, un preț care îl face inaccesibil pentru țările cu venituri mici.
Chiar și la un preț mai mic, „fără scop lucrativ”, la care producătorul a declarat că va vinde medicamentul în 90 de țări mai sărace, inclusiv în Africa de Sud, versiunea de marcă este probabil prea scumpă pentru ca guvernul sud-african să o cumpere, potrivit TheGuardian.
Mai puțin de 40% din medicamentele de care Africa are nevoie pot fi produse pe continent și se estimează că doar 38 de țări au producători de medicamente, iar acolo companiile rareori produc medicamente de la zero.
Atunci când sunt importate medicamente gata preparate și ambalate, acestea pot fi costisitoare și este semnificativ mai ieftin să se importe materiile prime pentru a fabrica medicamentul la nivel local, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță McKinsey.