Vasile Bănescu: UE nu poate impune României recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex

Publicat: 14 09. 2021, 18:14
Vasile Bănescu / Mediafax Foto - Ilustrativ

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat că Uniunea Europeană nu poate impune statelor membre recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex. Afirmația acestuia vine după ce Parlamentul European a cerut României să recunoască aceste căsătorii.

În sfera dreptului familiei, respectiv a căsătoriei, statele membre ale UE au și e firesc să aibă o absolut totală independență de legiferare. Așadar nu se poate (im)pune problema recunoașterii obligatorii a așa-ziselor căsătorii homosexuale în întreaga UE. Aceasta e o construcție politică democratică, nu totalitară”, a spus Vasile Bănescu.

Cum vede purtătorul de cuvânt al BOR căsătoria

Căsătoria este doar uniunea între o femeie și un bărbat, a mai spus Vasile Bănescu.

Poziția Bisericilor creștine, dar și a celorlalte culte religioase din România față de căsătorie (instituție civilă rezervată natural de-a lungul istoriei exclusiv uniunii dintre un bărbat și o femeie) este poziția firească fondată pe legea morală universală care stă la baza oricărei societăți sănătoase din trecut, prezent și viitor”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt.

O rezoluție a Parlamentului European arată că familiile LGBTIQ și cuplurile de același sex ar trebui să aibă aceleași libertăți de circulație și aceleași drepturi de reîntregire a familiei ca și celelalte familii ale unei comunități. Potrivit PE, Comisia Europeană ar trebui să ia măsuri împotriva României, Ungariei și Poloniei pentru încălcarea valorilor UE în acest sens.