Vasile Șiman este cercetat pentru evaziune fiscală și va fi audiat săptămâna viitoare
Finanțatorul clubului Sportul Studențesc, Vasile Șiman, este cercetat penal pentru evaziune fiscală și urmează să fie audiat, săptămâna viitoare, de ofițerii Serviciului de Investigarea Fraudelor de la Poliția Sectorului 1, au declarat, vineri, oficiali din Poliția Capitalei.
Potrivit surselor citate, polițiștii îl cercetează pe Vasile Șiman doar pentru evaziune fiscală, în baza unei sesizări formulate de ANAF, dar anchetatorii fac în continuare verificări pentru înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapte denunțate de fotbaliștii clubului Sportul Studențesc Viorel Ferfelea, Andrei Lungu și Sorin Ciobanu.
Vasile Șiman urmează să răspundă la întrebările anchetatorilor săptâmâna viitoare, când acesta este așteptat de polițiști cu un set de acte, au precizat sursele citate.
Totodată, anchetatorii vor verifica mai multe acte ridicate în urma perchezițiilor făcute joi, la sediul social al clubului Sportul Studențesc din stada Mihail Moxa.
Surse din Poliție au declarat pentru MEDIAFAX că, din documentele găsite de polițiști, reiese că salariile fotbaliștilor au fost plătite, deși aceștia nu și-au mai primit drepturile salariale din ianuarie.
Potrivit surselor citate, la sediul social al clubului s-au găsit înscrisuri din care reiese că salariile fotbaliștilor sunt achitate la zi, existând suspiciunea că actele respective au fost falsificate de conducerea clubului, pentru ca jucătorii să nu poată fi declarați liberi de contract de către instanțele sportive, pentru neplata drepturilor salariale.
Totodată, fotbaliștii de la Sportul Studențesc s-au plâns că Vasile Șiman i-a înșelat atunci când au semnat contractele cu clubul. Aceștia susțin că au fost puși de patronul clubului Sportul Studențesc să semneze contracte în alb, asigurându-i că perioada în care se vor afla sub contract nu va depăși doi ani. La finalul perioadei, când au vrut să plece la alte echipe, fotbaliștii au aflat că în acte erau trecute perioade mult mai lungi, de până la cinci ani, au mai spus sursele citate.
În ce privește acuzația de evaziune fiscală, sursele citate au precizat că este vorba despre o sesizare formulată de ANAF, în care s-a comunicat faptul că Sportul Studențesc nu a mai plătit impozitele pe ultimii cinci ani, prejudiciul fiind estimat la 1,6 milioane de euro.
Poliția Capitalei a anunțat că se fac verificări economico-financiare la o societate comercială, în cadrul unui dosar penal privind posibila săvârșire de către reprezentanții firmei a unor infracțiuni de evaziune fiscală, înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
„În fapt, polițiștii bucureșteni au fost sesizați cu privire la faptul că, în perioada aprilie 2007 – februarie 2013, administratorul și finanțatorul societății comerciale ar fi reținut și nu ar fi vărsat, în termenul legal de 30 de zile de la scadență, impozitele și contribuțiile cu stopaj la sursă către bugetul consolidat al statului român, cauzând un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei”, preciza Poliția Capitalei, într-un comunicat de presă.
Poliția Capitalei a arătat că a fost sesizată de mai mulți angajați ai societății „cu privire la posibile inadvertențe la modalitatea de încheiere și derulare a contractelor de prestări servicii, la plata remunerației și a primelor de joc în perioada anilor 2010 – 2012, precum și la refuzul reprezentanților societății comerciale de a plăti drepturile salariale aferente lunilor ianuarie – martie 2013”.
Verificările sunt făcute de polițiștii bucureșteni specializați în investigarea fraudelor, coordonați de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
Mijlocașul Viorel Ferfelea declara, în 10 aprilie, pentru MEDIAFAX, că a formulat o plângere penală împotriva finanțatorului Sportului Studențesc, Vasile Șiman, pe care îl acuză de fals în înscrisuri oficiale.
„Am făcut o plângere penală împotriva lui Vasile Șiman pentru ceea ce se întâmplă la Sportul. A adus acte pe care nu le mai ia nimeni în seamă în afara comisiilor sportive. A venit cu niște dispoziții de plată în care nu există semnătura mea și în care scrie că am luat o mie de euro. Am fost declarat liber de contract pe fond, dar acum mi s-a băgat recurs. Cei de la club au venit cu dispoziții de plată în care, pe lângă faptul că îmi acoperă toată suma, mă scot și dator cu vreo mie și ceva de euro”, spunea atunci Ferfelea.
Viorel Ferfelea preciza că va trebui să se prezinte la antrenamentele echipei Sportul Studențesc până la o decizie definitivă a instanțelor sportive.
„Până nu se dă decizia definitivă, eu aparțin în continuare de clubul Sportul Studențesc, dar unde aș putea să mă antrenez, când ei nu îmi oferă nimic dintre lucrurile pe care se obligă să le respecte?! Am mai reclamat că nu îmi oferă condiții pentru antrenament, că nu mă lasă să mă pregătesc. Am făcut o plângere penală la care am adăugat actele false. El a venit cu un contract de închiriere, care nu era semnat nici de mine și nici de proprietarul la care am stat”, spunea Ferfelea.
Mijlocașul preciza că plângerea formulată de el împotriva lui Șiman va fi urmată și de ceilalți 14 coechipieri ai săi, care nu au fost lăsați să se antreneze la baza sportivă din Regie începând cu luna ianuarie.
„Gestul meu va fi urmat și de ceilalți colegi, chiar dacă vor câștiga sau nu la comisii. În afara celor 15 jucători mai sunt și alte persoane care au făcut plângere penală împotriva clubului, cei de la bucătărie, foștii angajați”, adăuga Ferfelea.
Jucătorii Sportului Studențesc au intrat în conflict cu finanțatorul Vasile Șiman din cauza restanțelor salariale pe care clubul le are față de ei.