Vasile Soare, avizat pozitiv pentru postul de ambasador la Moscova: E o schimbare în tonul politicii rusești față de România

Publicat: 18 06. 2013, 12:51
Actualizat: 02 02. 2019, 00:48

Vasile Soare, a fost avizat pozitiv marți de comisiile parlamentare pentru postul de ambasador al României la Moscova, el declarând că ultimele semnale venite dinspre partea rusă indică o „deschidere crescută” și o schimbare a „tonului politicii externe” față de țara noastră.

„Este o deschidere crescută din partea lor și cred că asistăm la o schimbare în tonul politicii externe rusești față de România. Consider că Rusia este un partener și un vecin cu care chiar se poate discuta (…) Ultimele semne venite din partea rusă îmi confirmă că suntem priviți într-adevăr ca un partener de dialog”, a afirmat Soare, indicând ca un semnal în acest sens vizita de luni la București a lui Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Potrivit lui Soare, această schimbare are loc în contextul de după alegerile din Rusia din 2011 și din România în 2012.

Soare a arătat că în ultimii 20 de ani România „a privit Rusia cu multă emoție și multă încordare”, însă va încerca în mandatul său să promoveze atât la Moscova, cât și la București, ideea că Rusia și România sunt țări partenere care pot discuta.

„Îmi propun revitalizarea dialogului politic la nivel înalt, să încercăm o cadență mai bună în acest sens”, a afirmat Soare, el precizând că ultimul contact la nivelul primilor-miniștri a fost în 2004, iar la nivelul miniștrilor de Externe în 2009, fiind „foarte rare” și vizitele parlamentare.

Ambasadorul nominalizat a arătat că va milita pentru o cadență anuală a întâlnirilor Comisiei interguvernamentală mixte în domeniul economic, în care se discută marile proiecte de cooperare în acest sens.

El a adăugat că va „insista” și pentru reuniuni anuale ale comisiei mixte pentru studierea unor probleme istorice ale relației bilaterale, în care se discută și problema Tezaurului României.

Soare a arătat că își propune în domeniul economic și recuperarea nișelor de export pe care le-a avut România, cum ar fi în domeniul mobilei și utilajelor petroliere, dar și risipirea la nivelul agenților economici a „fricii” de spațiul estic.

„Cu rușii poți face afaceri”, a spus Soare, arătând că este greșită impresia că, „dacă s-a pierdut la un moment dat un container în acest spațiu”, nu se poate coopera. „Trebuie însă să te înarmezi cu răbdare”, a admis ambasadorul.

El a afirmat că își propune și să schimbe percepția României în Rusia, în condițiile în care este în opinia publică rusă „un deficit fantastic de cunoaștere”, în media de acolo fiind reluate știri despre România preluate din presa occidentală sau legate de unele dosare cu probleme din trecut, cum ar fi scutul antirachetă și Transnistria.

Vasile Soare, în prezent director în Centrala MAE la Direcția Europa de Est și Asia Centrală, a mai fost între 2002 și 2008 ambasador al României în Kazahstan, Kîrgîzstan și Tadjikistan.