Niciunul din cele 23 de blocuri din județul Vaslui încadrate, în urma expertizelor, în clasa I de risc seismic nu a fost consolidat de către proprietari din cauza costurilor foarte ridicate ale reabilitării clădirilor, chiar dacă Vaslui este unul dintre cele mai expuse județe la riscul de cutremur.
Construite între anii 1960 și 1980, cele 23 de blocuri cu bulină roșie din județul Vaslui reprezintă un real pericol public pentru populația care locuiește în acestea, în condițiile în care clădirile nu au fost consolidate de către proprietari, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean în Construcții Vaslui, costurile pentru reabilitarea unui astfel de bloc l-ar costa pe fiecare proprietar în parte aproape echivalentul unui apartament nou, ceea ce, în medie, ar însemna 100.000 de lei.
„Expertizele au fost făcute în urmă cu 15-20 de ani și de atunci nimeni nu a făcut nimic pentru punerea în siguranță a blocurilor de locuințe. Ce-i drept, și prețurile sunt foarte ridicate raportat la posibilitățile materiale ale populației. Acum nu ne rămâne decât să tragem nădejde că lucrurile nu vor fi atât de grave în cazul unui seism major. Numai realitatea va confirma sau va infirma spusele experților. Dar, pentru populație, acea bulină roșie trebuie să reprezinte un semnal de alarmă”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX șeful Inspectoratului Județean în Construcții Vaslui, Cezar Crăescu.
Blocurile încadrate în clasa I de risc seismic se află în Bârlad, 15 clădiri, și în orașul Negrești, opt imobile.
În total, în cele 23 de blocuri sunt 839 de apartamente, majoritatea în municipiul Bârlad, în imobile cu patru etaje. În plus, alte 97 de blocuri, 40 în municipiul Vaslui, 52 în Bârlad și cinci în Huși, sunt încadrate în clasele II și III de risc seismic. Toate aceste clădiri au fost afectate în special de cutremurul din 1977, Vasluiul fiind unul dintre cele mai expuse județe la riscul de cutremur.