Vaslui: Patronul firmei care a blocat accesul elevilor în școală,cercetat pentru tulburare de posesie

Publicat: 04 12. 2012, 17:25
Actualizat: 28 09. 2018, 10:19

Patronul firmei de construcții din Vaslui care, luni, a blocat accesul elevilor și al preșcolarilor în unitatea de învățământ din localitatea vasluiană Cursești Vale este cercetat de polițiști pentru tulburare de posesie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui, cercetările în acest caz au fost declanșate în urma plângerii făcute de către primarul comunei Pungești, Mircia Vlasă, care a sesizat faptul că administratorul firmei care a construit școala din localitatea Cursești Vale a blocat, luni, accesul elevilor și al cadrelor didactice în incinta unității de învățământ.

Practic, patronul firmei de construcții a schimbat, luni dimineață, încuietorile de la ușa de acces în școală, după ce a dat-o afară din unitatea de învățământ pe femeia de serviciu care făcea curățenie în sălile de clasă.

„Primarul comunei Pungești a făcut o sesizare cu privire la săvârșirea infracțiunii de tulburare de posesie de către administratorul societății comerciale care a făcut lucrările de construcție la școala din localitatea Cursești Vale. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală, iar pentru a clarifica situația juridică a imobilului respectiv polițiștii vor verifica documentele încheiate între cele două părți”, a declarat, marți, pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Ștraub.

Marți, autoritățile locale din Pungești au intrat în școală folosind chei de rezervă, în aceste condiții, patronul societății care a construit școala anunțând că-i va face plângere penală primarului tot pentru tulburare de posesie.

„Au intrat în școală fără acceptul meu și, în consecință, voi face plângere penală pentru tulburare de posesie. Construcția din Cursești Vale, care funcționează ca unitate de învățământ, nu a fost preluată în acte de primărie astfel încât aceasta îmi aparține în totalitate”, a precizat administratorul firmei de construcții Rom-Cip SRL Vaslui, Constantin Pușcașu.

Cursurile școlii primare și a grădiniței din localitatea vasluiană Cursești Vale au fost suspendate, luni, în urma unui conflict dintre autoritățile locale și firma de construcții care a ridicat edificiul în care învață 44 de elevi și 21 de preșcolari. Luni dimineață, administratorul societății, care a dat în folosință unitatea de învățământ din toamna anului trecut, a dat-o afară pe femeia de serviciu care făcea curățenie și a schimbat încuietorile de la ușile de acces în clădire.

„Am luat această măsură după ce primarul comunei a refuzat să semneze procesul verbal de predare-primire la terminarea lucrărilor și de preluare a obiectivului. În aceste condiții, firma de construcții este încă responsabilă de orice incident ar putea apărea, cum ar fi, de exemplu, explozia centralei termice. Avem executate lucrări în plus de 700.000 de lei, pe care primăria nu i-a dat nici acum, după mai bine de un an de când școala a fost deschisă. Am avertizat din timp autoritățile locale că voi recurge la această măsură și le-am solicitat să vină să-și ridice băncile și materialele didactice, însă nu au răspuns solicitărilor. Ce va fi pe viitor, doar de primărie depinde”, declara, luni, administratorul firmei de construcții Rom-Cip SRL Vaslui, Constantin Pușcașu.

Primarul comunei Pungești, Mircia Vlasă, susținea că nu a făcut recepția la școala primară din Cursești Vale pe motiv că firma de construcții a umflat facturile, iar clădirea are numeroase deficiențe.

„Recepția școlii s-a făcut încă de anul trecut, însă fără acte. Acum a închis școala ca să-mi forțeze mâna să-i dau cei 700.000 de lei pe care-i pretinde. Însă, în realitate, este vorba de 100.000 de lei, dar nici acești bani nu-i va vedea pentru că nu prezentat fazele determinante a lucrărilor, viza Inspectoratului de Stat în Construcții și alte documente. Eu am informat toate autoritățile statului să intervină pentru că nu este posibil ca o firmă de construcții să obstrucționeze desfășurarea actului de învățământ”, preciza primarul Mircia Vlasă.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui consideră că măsura luată de firma de construcții este abuzivă și că elevii și preșcolarii ar trebui să revină cât mai urgent la cursuri.

„Administratorul firmei de construcții nu are niciun drept să interzică elevilor să intre în școală. Litigiul pe care-l are cu primăria trebuie să și-l rezolve pe căile legale. Abia apoi, dacă instanța îi va da câștig de cauză, va putea trece la executarea silită. Până atunci, ceea ce a făcut administratorul firmei de construcții este un abuz și va trebui sancționat în consecință”, susținea inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.