Peste 200 de persoane, majoritatea localnici, au protestat, joi după-amiază, în fața primăriei din localitatea vasluiană Pungești față de primarul din localitatea care a concesionat propriul teren către compania Chevron în vederea explorării gazelor de șist în zona localității Siliștea.
Sediul Primăriei Pungești, județul Vaslui, a fost ținta unor noi proteste din partea localnicilor, majoritatea din satul Siliștea, față de activitățile desfășurate în zonă de compania Chevron, care deține în concesiune o suprafață de două hectare de teren de la primarul comunei, Mircea Vlasă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
De altfel, mitingul organizat de activiștii de mediu și cu sprijinul localnicilor a fost îndreptat, cu precădere, împotriva primarului Vlasă, protestatarii scandând în fața primăriei lozinci la adresa edilului, precum: „Mircea Vlasă de sărbători, să-ți Dumnezeu să mori” și „Toată lumea vrea să știe, pe Mircea Vlasă pe năsălie”.
„Oamenii nu au făcut nimic altceva decât să-și exprime năduful. Protestul a durat aproximativ jumătate de oră, însă pentru a ajunge de la Siliștea, unde este noua tabără de rezistență, până la Pungești ne-a luat o oră și jumătate, deși între cele două localități este doar un kilometru. Am fost nevoiți să ocolim pe dealuri, departe de locația unde Chevron își desfășoară activitatea, pentru că ne-a fost interzis accesul de către Jandarmerie pe drumul județean ce leagă localitățile Siliștea de Pungești”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX Marius Ignat, unul dintre protestatari.
Potrivit sursei citate, în zona Siliștea-Pungești ar mai fi prezenți aproximativ 150 de jandarmi, o treime dintre aceștia însoțindu-i în permanență pe protestatari în cursul zilei de joi până la Primăria Pungești.
Reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui nu au putut fi contactați pentru a-și exprima un punct de vedere legat de protestele desfășurate, joi, la Pungești.
Un număr de 13 persoane, din care 11 localnici și doi activiști de mediu, se află în continuare în greva foamei, pentru a noua zi consecutiv, în tabără improvizată pe islazul comunal din Siliștea.
Un număr de 19 persoane – cinci activiști de mediu și 14 localnici din comuna Pungești – au intrat, pe 24 decembrie 2013, în greva foamei, pe termen nelimitat, șase dintre ei renunțând la câteva zile la această formă de protest.
Ei spun că vor protesta astfel până când compania Chevron va opri activitățile de explorare a gazelor de șist în zonă, dar și până când va fi ridicată interdicția de circulație pe drumul județean Vaslui-Gârceni, în localitățile Siliștea și Pungești.
„Am decis să intrăm în greva foamei în semn de nemulțumire față de activitățile desfășurate în zonă de Chevron. Suntem hotărâți să nu renunțăm până când compania petrolieră nu va renunța la activitatea de explorare din zonă. De asemenea, protestăm și față de măsura luată de Poliție, de restricționare a traficului pe drumul județean Vaslui-Gârceni, în localitățile Siliștea și Pungești”, a spus Alexandru Lupe, unul dintre cei cinci activiști de mediu care au intrat în greva foamei.
Aproape 400 de persoane au protestat, pe 7 decembrie, pe drumul județean Vaslui-Gârceni, față de intenția Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui.
În urma acestor incidente, Poliția Vaslui a constituit o „zonă specială de siguranță” în localitățile Siliștea și Pungești, unde Chevron deține un perimetru de 20.000 de metri pătrați în vederea explorării gazelor de șist. Astfel, traficul pe drumul județean Vaslui-Gârceni, în localitățile Siliștea și Pungești, a fost restricționat.
În 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicției de circulație în Siliștea și Pungești formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistrații Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui, cazul urmând să fie judecat de un complet format din trei judecători.
În 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunța că s-a început urmărirea penală față de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestațiile din zona Pungești, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron și i-au agresat pe jandarmi.
Incidente între jandarmi și localnicii din Pungești au avut loc și în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de șist la Siliștea-Pungești. Mai mulți protestatari au acuzat atunci că au fost agresați de jandarmi și că ar fi fost loviți inclusiv cu bastoanele de către forțele de ordine.
În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.