Prima pagină » Justiție » UPDATE. Remus Truică a fost ridicat de Poliție de la vila sa, iar Prințul Paul e dat în urmărire națională după condamnările din dosarul „Ferma Băneasa”

UPDATE. Remus Truică a fost ridicat de Poliție de la vila sa, iar Prințul Paul e dat în urmărire națională după condamnările din dosarul „Ferma Băneasa”

UPDATE. Remus Truică a fost ridicat de Poliție de la vila sa, iar Prințul Paul e dat în urmărire națională după condamnările din dosarul „Ferma Băneasa”
Remus Truică a fost ridicat de Poliție de la vila sa, după condamnarea din dosarul „Ferma Băneasa”. Acesta urmează să execute 7 ani de închisoare / Prințul Paul - 3 ani și 4 luni / Silberstein și Steinmetz – câte 5 ani / Dan Andronic a primit 3 ani cu suspendare / Robert Roșu – 5 ani 

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dat, joi, verdictul în dosarul ”Ferma Băneasa”. Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare, în timp ce Prințul Paul de România a fost condamnat la 3 ani și patru luni de detenție. În același dosar, au mai primit câte 5 ani de închisoare Tal Silberstein și Benjamin Steinmetz. Decizia este definitivă.

Update: Prințul Paul de România nu a fost găsit

Paul de România nu a fost găsit acasă de către oamenii legii. Soția sa, Lia, nu a oferit declarații presei.

Potrivit unor surse judiciare, Prințul Paul s-ar afla în Portugalia, conform declarațiilor pe care soția sa le-a oferit autorităților. Deocamdată, au transmis surse GÂNDUL.RO, acesta a fost dat în urmărire națională, iar urmărirea internațională va fi declanșată  după ce Curtea de Apel Brașov va dispune punerea în executare a deciziei ICCJ.

Update: Remus Truică a fost ridicat de acasă

Remus Truică, ridicat de Poliție de la vila sa, după condamnarea din dosarul ”Ferma Băneasa”.

”La data de 17 decembrie a.c., polițiștii Stațiunii Snagov au pus în aplicare un Mandat de Executare a Pedepsei Închisorii, emis la data de 17.12.2020, de către Curtea de Apel Brașov, pe numele unui bărbat, în vârstă de 50 de ani, condamnat la 7 ani închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare de bani și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice”.

Polițiștii au ajuns și la locuința în care locuiește prințul Paul

Polițiștii au ajuns la locuința în care locuiește prințul Paul pentru a-l escorta la penitenciar după ce Instanța de la Brașov care l-a condamnat definitiv a trimis la Poliția Capitalei mandatul de excutare a pedepsei cu închisoarea.

Verdict final în dosarul Ferma Băneasa

Verdictul Înaltei  Curți de Casație a venit joi. Dosarul este legat de retrocedările ilegale a zeci de hectare de la “Ferma Băneasa”, în care au fost judecați mai multi oameni de afaceri români si străini. Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare, iar Prințul Paul, la 3 ani și patru luni.

Jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Dosarul are un prejudiciu stabilit la 145 de milioane de euro.

Conform procurorilor, afacerea ilegală a constat în revendicarea fostei ferme regale Băneasa de către Prințul Paul al României, cu sprijinul celorlalți inculpați.  Prințul pretindea că ar fi aparținut familiei regale al cărei moștenitor a încercat să devină. El nu a fost recunoscut însă ca descendent al Regelui Carol al II-lea, iar ancheta a stabilit că ferma Băneasa nu a aparținut niciodată familiei regale, ci a fost doar dată în folosință.

Remus Truică, fost consilier al premierului Năstase

Remus Truică, fost consilier al premierului Năstase, și Prințul Paul al României, au fost judecați în dosarul retrocedărilor ilegale ce vizau Ferma Regală din Băneasa și Pădurea Fundu Sacului din Snagov.

Omul de afaceri Remus Truică, printul Paul, Dan Andronic și restul persoanelor implicate au fost trimiși in judecata, de procurorii Directiei Nationale Anticorupție.

Procurorii DNA Brasov i-au acuzat de constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență si spălare de bani, ambele în formă continuată, complicitate la abuz in serviciu și dare de mită, si pe prințul Paul, pentru cumpărare de influență și spălare de bani, ambele în formă continuată, și complicitate la abuz în serviciu.

Peste 80 de terenuri intravilane si extravilane incadrate ca suprafete arabile sau padure care ajung pana la cateva zeci de mii de metri pătrați și depașind, in unul dintre cazuri, chiar 110.000 metri patrați, au fost puse sub sechestru de anchetatori.

Cele mai multe astfel de terenuri se afla la Snagov, fiind incadrate ca arabile sau pădure, si la Răcari, in judetul Dambovița, clasificate ca terenuri arabile, se menționeaza în documentele citate. De asemenea, au fost dispuse măsuri asiguratorii și cu privire la aproximativ zece imobile, patru autoturisme, o autoutilitară si o motocicletă.

Ar fi vrut să pună mâna și pe castelul Peleş 

De asemenea, gruparea ar fi atentat la întreaga avere a Casei Regale. „Ulterior, ca urmare a contractului de cesiune, inculpatul Al României Paul Philipe a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a unor bunuri ce urmau a fi retrocedate, între care actele adiţionale la acesta din datele de 20.03.2007, (vizând respectiv 12 bunuri imobile, între care şi Palatul Peleş), 04.04.2007 (vizând bunurile imobile care compun domeniul regal Balcic), 04.10.2007 (vizând 11 bunuri imobile, terenuri agricole, forestiere precum şi clădiri în Sinaia şi Bucureşti), precum şi antecontracte de vânzare -cumpărare, înţelegeri”, arăta DNA.

Paul Lambrino s-a judecat cu Casa Regală a României pentru a fi recunoscut drept prinţ moştenitor şi pentru a dobândi o parte din averea Casei Regale. În februarie 2012, Instanţa Supremă a recunoscut sentinţa din 1955 a unei instanţe din Lisabona prin care tatăl lui Paul, Carol Mircea Grigore, era recunocut ca fiu al regelui Carol al II-lea.

ICCJ i-a recunoscut lui Paul Lambrino calitatea de nepot al regelui Carol al II-lea şi drepturile ce decurg de aici în ce priveşte averea regelui exilat (nu averea Casei regale). Potrivit Casei regale a României, decizia Înaltei Curţi din 2012 nu a creat niciun drept dinastic şi nici nu a stabilit apartenenţa lui Paul al României la Familia regală.

Inculpații din dosar

Remus Truică – om de afaceri, fost director de cabinet al premierului Adrian Năstase

Paul al României – nepot bastrad al regelui Carol al II-lea

Robert Roşu – avocat la „Ţuca, Zbârcea şi asociaţii”

Benjamin Steinmetz – om de afaceri israelian. A fost considerat cel mai bogat evreu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A fost locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari. Este unul dintre investitorii proiectului minier de la Roşia Montana.

Steinmetz a fost vizat de o anchetă a FBI, însă americanii nu au formulat acuzaţii direct la adresa lui, ci doar a unui director din compania miliardarului. În 2013, The New Yorker şi The Guardian au scris pe larg despre modul în care Beny Steinmetz a dobândit cel mai important zăcământ de fier din Guineea (cumpărând cu 167 de milioane de dolari, zăcăminte a căror valoare este estimată la peste 5 miliarde de dolari).

Steinmetz este suspectat că ar fi apelat la compania de detectivi internaționali, Black Cube, în cazul fostei șefe DNA.

Tal Silberstein – fost consultant politic al premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi al PDL şi al preşedintelui României, Traian Băsescu.

Andrei Marcovici – fost consilier la Cancelaria premierului Tăriceanu. Procurorii susţineau despre el: „considerat „omul lui Tal”, persoana cu care se discuta în lipsa acestuia sau care transmitea dispoziţiile inculpatului Tal Silberstein; fiind consilier al primului ministru, a contribuit la întărirea convingerii inculpatului Al României Paul în influenţa reală a grupului în lumea politică”, scrie G4Media.

Radu Cristian ... vezi toate articolele