Verificări după mărturiile absolventului de Poliție care a demisionat după 20 de zile de muncă
Potrivit unui comunicat al Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca transmis, luni, la solicitarea MEDIAFAX, conducerea unității își exprimă regretul că semnalarea presupuselor abateri de la normele legate de coordonarea, echiparea și hrănirea elevilor nu s-a făcut prin mijloacele aflate la dispoziția acestora.
„Conducerea Școlii de Agenți de Poliție
Reprezentanții unității au subliniat că agenții aveau la dispoziție pentru a-și exprima nemulțumirile rapoarte periodice, ore de dirigenție, scrisori în cutia poștală special dedicată acestui scop, ieșirea la raport la conducerea școlii, reviste de front, e-mail, Facebook, comunicare către diriginte, către șeful de clasă, către monitorul de an, către consiliul elevilor sau către conducătorul formațiunilor de studiu, prin prezentarea la raport sau în audiență, imediat după ce acestea ar fi fost constatate de elevul în cauză în cursul celor 10 luni de școlarizare.
„Ar fi asigurat un plus de credibilitate acuzațiilor formulate, ar fi permis verificarea veridicității aspectelor semnalate și, la nevoie, ar fi dat posibilitatea luării rapide a măsurilor necesare în cazul în care acestea s-ar fi adeverit”, se mai arată în comunicatul Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan”.
Un tânăr absolvent al unei școli de poliție, repartizat la un post din județul Prahova, și-a dat demisia după doar 20 de zile de muncă. El s-a plâns de condițiile improprii în care a fost nevoit să lucreze: „nu aveam căldură, toaletă și nici apă curentă unde să ne spălăm pe mâini”.
Povestea tânărului polițist a fost făcută publică pe Facebook, de Sindicatul Diamantul.
Agentul George Boran, din Caraș Severin, s-a întors din Spania, cu familia, unde a locuit timp de 15 ani. Din copilărie a vrut să devină polițist, așa încât a urmat Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca.
„Odată ce am terminat cu examenele și am absolvit școala, am primit o pereche de pantaloni care nu erau de talia mea și nu intrau pe mine, o cămașă cu însemne, o pereche de pantofi și câteva geci de poliție cu care urma să mă descurc următoarele săptămâni pe teren”, a povestit tânărul.
Potrivit acestuia, școala a absolvit-o în 20 septembrie 2019, iar în 1 octombrie 2019 a trebuit să meargă la IPJ Prahova unde, alături de zeci de proaspeți absolvenți, a trebuit să își caute cazare în Ploiești deoarece „ne-au plimbat o săptămână până să știm unde am fost repartizați”.
„Scârbit fiind din școală, când am ajuns la IPJ Prahova, unde am observat lipsurile logistice, cât și multe
Astfel, George a fost repartizat la Secția 11 de Poliție Drajna, la Postul de Poliție Cerașu.
„Odată ajuns pe teren m-am trezit într-o secție în care nu aveam căldură, toaletă și nici apă curentă unde să ne spălăm pe mâini. Adică, dacă mergeam la un caz de înjunghiere și mă pătam cu sânge nu puteam să beneficiez de o igienă normală pe care o găsești în orice țară civilizată. Pe scurt, dacă prin absurd eram eu mai
Fostul agent a vorbit și despre autospecialele cu care mergea în misiune.
„Acestea nu sunt dotate nici măcar cu sistem de cuplare pentru centurile de siguranță din spate. Deci dacă ai
Reprezentanții IPJ Prahova susțineau că demisia agentului este un act unilateral, cu toate că „s-au purtat discuții în acest sens cu lucrătorul”.