Prima pagină » Știri » Veste bună pentru bucureșteni! În sectorul 2 s-a deschis prima piață agroalimentară cu produse exclusiv românești (FOTO)

Veste bună pentru bucureșteni! În sectorul 2 s-a deschis prima piață agroalimentară cu produse exclusiv românești (FOTO)

Bucureştenii pot cumpăra, începând de sâmbătă, 19 septembrie, alimente bio şi produse tradiţionale din Piaţa Românilor, fosta piaţă Colentina (sectorul 2) din strada Cremenița. De altfel, asa se numește și noua piață, Cremenița, și este unicul loc unde se pot găsi cele mai multe alimente bio româneşti certificate, alături de produse tradiţionale şi naturale româneşti atestate.

Inaugurarea pieţei a avut loc sâmbătă, 19 septembrie, în jurul orei 10:30, în prezența viceprimarului Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, candidat din partea PSD la Primăria aceluiași sector.

Viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu (cu microfonul în mână), candidat din partea PSD la Primăria aceluiași sector (FOTO: Alexandra Pandrea / Gândul)

Prima piață agroalimentară cu produse exclusiv românești

„Suntem bucuroşi că Asociaţia Bio-România şi Federaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale Româneşti sunt invitate în prima piaţă românească, pentru români, cu producători români. Din păcate, în multe pieţe agroalimentare sunt produse nealimentare, iar la produsele alimentare găsim foarte multă marfă din import, marcată sau nemarcată. În această piaţă se vor comercializa exclusiv produse de calitate româneşti, că sunt bio, că sunt tradiţionale, doar produse de calitate, nu de larg consum cu foarte multe E-uri sau chimicale”, a transmis preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio România, Marian Cioceanu, într-un mesaj video, pe Facebook.

În sectorul 2 s-a deschis prima piață agroalimentară cu produse exclusiv românești (FOTO: Alexandra Pandrea / Gândul)

 

„Produsele tradiţionale sunt atestate de Ministerul Agriculturii, iar cele ecologice sunt certificate de către firme autorizate de Ministerul Agriculturii, deci statul român garantează calitatatea produselor din această piaţă. Este prima iniţiativă pe care o cunosc şi sunt în domeniu de foarte mulţi ani. Felicitări tuturor celor care au gândit şi au realizat acest proiect şi ni-l oferă nouă spre gestionare şi implementare”, a mai adăugat acesta.

România deţine în prezent în jur de 364.000 de hectare în agricultura ecologică şi circa 10.000 de beneficiari înregistraţi în acest sistem. Piaţa bio din România a ajuns la 20 de milioane de euro, în 2018, înregistrând o creştere anuală de aproximativ 30%, potrivit Wall Street.

Pe fondul pandemiei de coronavirus, Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că a început plata schemei de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au fost afectaţi de seceta pedologică.

„Anul acesta, dacă nu ar fi fost această pandemie, care a creat probleme şi agriculturii şi industriei alimentare, deşi în acest domeniu activitatea a fost neîntreruptă (…) totuşi au apărut unele probleme, au apărut unele pierderi de venit, fie pentru că s-a modificat foarte mult comportamentul cumpărătorului, fie pentru că s-au închis domenii importante care aveau legătură cu agricultura şi industria alimentară – dacă ne referim doar la HoReCa. În ultimele luni ale crizei sanitare au apărut problemele economice ale celor care activează în agricultură şi industria alimentară. De aceea, în această perioadă noi desfăşurăm o activitate privind acordarea de compensări privind aceste pierderi. De mâine (sâmbătă-n.r.), din 18 septembrie, practic, începe plata schemei de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi de toamnă în 2019 şi care au fost afectaţi de seceta pedologică”, a declarat Adrian Oros.

FOTO: Alexandra Pandrea / Gândul

Citește și