Actul normativ luat în discuție în ședința de guvern de marți stabilește numărul biletelor de tratament balnear care se pot acorda în anul 2020, prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice, precum și modul de acordare, de distribuire și de decontare a acestora.
În unitățile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice, pentru anul 2020 este asigurat un număr de maxim 59.926 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere.
La numărul de bilete prevăzut în hotărârea de guvern se adaugă, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, numărul biletelor de tratament balnear contractat cu alți operatori economici interesați, număr care se va stabili după atribuirea contractelor, în funcție de prețurile ofertate pe bilet – se precizează în actul normativ consultat de gandul.info.
Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter reparatoriu se stabilește prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete.
Guvernul precizează că, în anul 2020, persoana îndreptățită, conform prevederilor art. 122 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, poate beneficia de un singur bilet de tratament balnear, acordat în condițiile prezentei hotărâri.
Distribuirea biletelor de tratament balnear se face de către Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.
Avertismentul ministrului Muncii
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că biletele de tratament și odihnă pentru pensionari trebuie repartizate mai eficient. Ministrul spune că, deși cererea pare mare, totuși rămân nedistribuite circa 15.000 de bilete pe an și va analiza din ce motive se întâmplă acest lucru. De asemenea, Alexandru anunță simplificarea procedurilor.
„Biletele de tratament și odihnă pentru pensionari chiar trebuie repartizate mai eficient. Cererea pare mare (sunt influențată, recunosc, și de numărul mare de mesaje pe acest subiect!) și totuși rămân nedistribuite circa 15.000 de bilete pe an. 15.000 de pensionari ar putea să își trateze afecțiunile și să beneficieze de aceste oportunități gândite special pentru ei și pentru nevoile lor”, a scris, luni seară, pe Facebook, Violeta Alexandru.
Potrivit acesteia, în 2019, au fost contractate 179.446 bilete de tratament si odihnă pentru a fi acordate gratuit pensionarilor. 167.169 au plecat spre distribuire și numai 165.562 au fost ridicate efectiv.