Veste bună pentru proaspeții tătici: concediul parternal ar putea fi prelungit
Potrivit proiectului de lege, concediul parternal se acordă, la cerere, în primele două luni de la nașterea copilului și este de zece zile lucrătoare. Legislația actuală referitoare la concediul paternal prevede concediu de cinci zile lucrătoare și se acordă în primele opt săptămâni de la nașterea copilului.
„Indemnizația pentru concediul paternal se plătește integral din fondul de salarii al unității și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective”, potrivit proiectului de lege.
Schimbarea legislației referitoare la concediul paternal este motivată de importanța și contextul în care „toate actele de natură administrativă legate de nașterea copilului și înregistrarea sa legală necesită o anumită perioadă de timp alocat, fapt pentru care respectivul tată trebuie să-și ia concediu”.
Inițiatorii proiectului consideră că rezolvarea actelor administrative poate dura mai mult de cinci zile, iar „nerezolvarea acestora atrage după sine posibilitatea unor pierderi de natură financiară sau juridică pentru beneficiari”.
De asemenea, terminologia din legislația actuală, de „primele opt săptămâni”, nu este relevantă, consideră inițiatorii, iar în unele cazuri, rezolvarea acestor acte poate dura până la două luni, „ținând cont de aparatul birocratic instituțional care rezolvă în mod variat o serie de cereri”.
Senatul este prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.