„Săptămâna trecută în cadrul Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), i-a fost înmânat României certificatul prin care se recunoaște statutul de țară cu risc neglijabil la encefalopatia spongiformă bovină – boala vacii nebune”, a anunțat Mănăstireanu, în cadrul unei conferințe organizate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) din cadrul autorității.
La rândul său, Cristian Duicu, director al Direcției Generale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, a precizat că România a efectuat analize timp de șapte ani pentru a primi acest standard din partea OIE, iar categoria „risc neglijabil” desemnează cel mai mic grad de risc, fiind urmată de categoriile „risc controlat” și „risc nedeterminat”.
Conferința a fost organizată de ANSVSA, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de existență a instituției.
ESB, cunoscută ca boala vacii nebune, este o boală mortală, cu acțiune neurodegenerativă la bovine, care provoacă o degenerare spongioasă în interiorul creierului și măduvei spinării. Boala poate fi transmisă oamenilor care consumă creierul sau măduva spinării a carcaselor infectate, însă pot fi și alte țesuturi ale animalelor infectate, inclusiv sângele. La om boala este cunoscută ca noua variantă a bolii Creutzfeldt-Jakob (vCJD sau nvCJD), care, până în octombrie 2009, a omorât 166 de persoane în Marea Britanie, țara cel mai grav afectată de BVB. În Marea Britanie, mai mult de 179.000 de bovine au fost infectate și 4,4 milioane au fot sacrificate în timpul programului de eradicare.
Între 460.000 și 482.000 de animale infectate cu ESB au intrat în lanțul alimentar uman înainte de introducerea, în 1989, a controalelor cu grad ridicat de risc al organelor.