Vestea momentului în sănătate: România a fost scoasă de pe lista țărilor infectate! Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat țara noastră stat liber de bruceloză bovină, în baza notificării înaintate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Bruceloza bovină reprezintă o boală infectocontagioasă, care afectează majoritar organele genitale şi se manifestă în principal prin avorturi şi tulburări de reproducţie. Bruceloza bovină are o foarte mare importanţă economică, pentru că pierderile pe care le cauzează pot fi foarte mari, prin avorturi, morbiditate perinatală, diminuarea producţiilor, valorificări neeconomice ale producţiilor, cheltuieli legate de asanare şi supraveghere etc. Ultimul focar de boală a fost lichidat în anul 1969.
ANSVSA informează într-un comunicat de presă că, „cel mai frecvent, medicii veterinari contractează această boala cu ocazia diagnosticului de gestaţie, a rezolvării fătărilor distocice şi a tratamentului endometritelor”. În plus, ANSVSA mai arată că, în urma colaborării între serviciile veterinare şi fermieri, România este liberă de febră aftoasă, pestă bovină, bruceloză bovină, bruceloză ovină şi caprină. De asemenea, România este clasificată conform Deciziei 2007/453/CE, cu amendamentele ulterioare, ca ţară cu risc neglijabil pentru encefalopatie spongiformă bovină (ESB).
În acelaşi timp, Serviciul de Inspecţii pentru sănătatea plantelor şi animalelor, din cadrul Ministerului Agriculturii din Statele Unite ale Americii a recunoscut oficial statutul indemn al României pentru Gripa Aviară înalt Patogenă şi pentru Boala de Newcastle. „Ca urmare a faptului că România a fost recunoscută pe plan mondial, ca fiind liberă de mai multe boli în ultima perioadă, a fost creată o mare oportunitate pentru crescătorii de animale domestice şi de păsări, care vor putea derula operaţiuni de export animale vii către ţări terţe la costuri mult mai scăzute şi în perioade de timp mai reduse”, se mai menţionează în comunicatul ANSVSA.