Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat vineri că-i va retrage titlul de doctor lui Victor Ponta după avizele direcțiilor de specialitate și după solicitarea contestației formulate de persoana în cauză, în situația în care Victor Ponta va contesta decizia CNATDCU. El a explicat că joi, în calitate de rector al Universității din București, a primit o adresă din partea Ministerului Educației (MENCS) prin care i s-a adus la cunoștință decizia Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universoitare (CNATDCU) de a recomanda ministrului Educației, retragerea titlului de doctor lui Ponta.
„Adresa pe care am primit-o acum de la MENCS ne confirmă faptul că votul CNATDCU, care a fost luat cu o mare majoritate, este acela de a retrage titlul de doctor domnului Victor Viorel Ponta. Din punct de vedere procedural domnia sa, domnul Ponta are acum la dispoziție zece zile pentru a depune o contestație. Începând din 7 iulie are dreptul să facă contestație într-un interval de zece zile dacă va fi făcută această conestație CNATDCU trebuie să o evalueze și să dea un verdict final la această contestație. Cu acest verdict cu avizul Direcției Juridice a ministerului, ministrul Educației în funcție, adică eu însumi, voi semna ordinul prin care se revocă acest titlul”, a declarat Dumitru.
În data de 30 iunie, Consiliul General al CNATDCU a recomandat retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta, în urma analizei realizate de comisiile de specialitate din cadrul CNATDCU.
„Analiza Comisiei Juridice a arătat că teza de doctorat nu respectă standardele de etică a cercetării științifice și a propus retragerea titlului de doctor în drept, în baza articolului 170 din Legea 1/2011. Consiliul general CNATDCU a luat în discuție această propunere, am avut cvorum (din 47 de membri, 35 au fost prezenți), 34 au votat pentru și a fost o abținere. În conformitatea cu regulamentul de funcționare al Consiliului, propunerea a fost acceptată și acum se va întocmi un raport, urmând ca ministrul să retragă titlul de doctor”, a declarat președintele CNATDCU, Viorel Barbu.
CNATDCU, care este singurul organism abilitat prin lege să judece plagiatele din tezele de doctorat din 1995 încoace, a mai dat un verdict pe 29 iunie 2012 dar comisia a fost dizolvată de către Liviu Pop, cel care era atunci ministrul interimar al Educației. Membrii comisiei susțineau atunci că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt.
De altfel pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universității București a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult potrivit comisiei, acesta a plagiat intenționat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297 . Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Național de Etică, care e decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat.