Prima pagină » Știri » Vestea primită de toți contribuabilii. Cum se va modifica depunerea declarațiilor la ANAF

Vestea primită de toți contribuabilii. Cum se va modifica depunerea declarațiilor la ANAF

Vestea primită de toți contribuabilii. Cum se va modifica depunerea declarațiilor la ANAF
Detalii pe gândul

Senatul a votat în unanimitate, în calitate de primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind for decizional. Termenul de depunere pentru acest an al formularului unic este 15 iunie, iar contribuabilii au posibilitatea să de pună declarația și on-line, ceea ce le va aduce deduceri de cheltuieli.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a confirmat marți că Declarația Unică introdusă prin noua legislație fiscală va avea putere de titlu executoriu, astfel că executarea silită a contribuabililor restanțieri se va putea face mult mai repede decât în prezent.

„ANAF nu va mai emite decizii de impunere, ceea ce înseamnă că Declarația Unică are acest caracter, de titlu executoriu. Lucrurile se simplifică din toate punctele de vedere, deci se simplifică și din acest punct de vedere. Contribuabilul își trece el însuși care-i sunt veniturile și care îi sunt obligațiile față de stat. Da, executarea silită se va putea face mult mai repede, dar nu asta se urmărește. E o abordare europeană”, explicat ministrul de Finanțe.

Termenul de plată pentru sumele declarate în formularul 212 este data de 15 martie a anului următor realizării venitului. Până la acest termen, contribuabilii pot face plăți în baza formularului depus la ANAF. Odată depășit termenul, ANAF poate să execute silit neplătitorii, folosindu-se de Declarația 212. „Este de reținut că executarea silită fiscală se face de către executorii ANAF, și nu de către executorii judecătorești – la care merge, de obicei, un privat care are de recuperat o creanță”, se menționează într-un comunicat de presă al ANAF.

Autor
Autor

Citește și