Prima pagină » Știri » VEȘTI BUNE. Medic care testează un vaccin pentru coronavirus: „Este uluitor! Dacă vor fi vaccinaţi 40% dintre oameni şi 20% iau boala, se va ajunge la imunitate de turmă. Acolo trebuie să ajungem!” Când ar putea fi gata

VEȘTI BUNE. Medic care testează un vaccin pentru coronavirus: „Este uluitor! Dacă vor fi vaccinaţi 40% dintre oameni şi 20% iau boala, se va ajunge la imunitate de turmă. Acolo trebuie să ajungem!” Când ar putea fi gata

VEȘTI BUNE. Medic care testează un vaccin pentru coronavirus: „Este uluitor! Dacă vor fi vaccinaţi 40% dintre oameni şi 20% iau boala, se va ajunge la imunitate de turmă. Acolo trebuie să ajungem!” Când ar putea fi gata
Rusia vrea să producă minim 30 de milioane de doze ale unui vaccin experimental împotriva Covid-19 / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Dr. Carlos del Rio, un medic care este implicat într-un studiu clinic realizat de compania americană Moderna, a declarat că vaccinul pe care îl dezvoltă s-ar putea să nu fie disponibil pentru a fi distribuit în acest an, deși speră acest lucru.

Profesorul în medicină la Emory University a declarat pentru CNBC că termenul de disponibilitatea a unui vaccin pe scară largă – până la sfârșitul lui 2020 – este unul fără precedent, însă totuși speră să poată fi realizat până atunci.

„Sunt de un optimism precaut. Dezvoltăm într-un ritm fără precedent”, a declarat del Rio la emisiunea „Power Lunch”.

Vești bune de la un centru de dezvoltare și testare a vaccinului împotriva coronavirusului

Emory University, din Atlanta, este unul dintre centrele de testare pentru vaccinul candidat pentru Covid-19 al companiei Moderna, care a început în martie primul test clinic din Statele Unite pentru un astfel de vaccin.

Și dr. Anthony Fauci, care oferă consultanță echipei de la Casa Albă specializată în coronavirus, a afirmat vineri, 22 mai, că termenul său pentru dezvoltarea unui vaccin este și va rămâne cel de 12-18 luni, precizând chiar că ar putea fi gata până în decembrie 2020.

„Este uluitor să te gândeşti că la un an de la identificarea unui virus vom avea un vaccin gata să fie distribuit. Gata să fie distribuit masiv. Trebuie să fiu puţin precaut şi să spun că sper să se întâmple, dar nu vreau să fiu – vreau să fiu sigur că o vom face cum trebuie”, a spus del Rio.

Într-o perioadă de 65 de zile, cercetătorii au izolat şi identificat virusul şi au început să testeze un posibil vaccin pe oameni, a arătat del Rio.

„Asta nu s-a mai întâmplat niciodată”, a mai spus medicul.

Studiul clinic al Moderna are loc la Vaccine and Treatment Evaluation Unit a Emory şi la Kaiser Permanente Washington Health Research Institute din Seattle.

Cercetarea și dezvoltarea unui vaccin

În mod normal, un astfel de proces poate dura chiar și un deceniu, însă experți idin întreaga lume s-au mobilizat pentru a crea unul cât mai repede, astfel încât efectele coronavirusului să fie reduse cât mai repede.

Până în prezent, virusul SARS-COV-2 a a fost contractat de aproximativ 5 milioane de oameni la nivel mondial iar aproape 336.000 de oameni au decedat din această cauză.

Moderna, companie de biotehnologie care colaborarează cu National Institutes of Health pentru dezvoltarea rapidă a vaccinului său candidat, a publicat date încurajatoare obţinute în faza I a studiului său clinic, văzută drept o fază referitoare la siguranţă. De asemenea, compania anticipează că va începe în curând studii de fază a II-a, în care va administra doze unor 600 de participanţi, faza a III-a urmând să înceapă în iulie.

Importanța vaccinului

Acesta este considerat un remediu esențial în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, mai ales în contextul în care milioane de oameni din întreaga lume au stat în carantină în timpul stărilor de urgență iar economia mondială a bătut pasul pe loc.

Doctorul Carlos del Rio a punctat încă o dată importanța dezvoltării unui vaccin în controlarea viitoarelor epidemii.

„Dacă vor fi vaccinaţi 40% dintre oameni şi 20% iau boala, se va ajunge la imunitate de turmă. Acolo trebuie să ajungem. Nu trebuie să vaccinăm toţi oamenii. Ne va ajuta imunitatea de turmă”, a explicat acesta.

Autor

Citește și