Prima pagină » Știri » Vești bune pentru consumatorii români de carne. Am avut și noi pe locul I la ceva

Vești bune pentru consumatorii români de carne. Am avut și noi pe locul I la ceva

Vești bune pentru consumatorii români de carne. Am avut și noi pe locul I la ceva

Anul trecut am reușit să ocupăm locul I la prețurile cărnii, cele mai mici costuri de achiziție la aceste produs din Uniunea Europeană (UE) fiind înregistrate în România, cu 37,3% sub media UE.

Datele Eurostat, publicate marți, 18 august 2020, și citate de Agerpres, confirmă că situaţia din 2019 a rămas identică cu cea înregistrată în anul 2018.

Alte state membre cu preţuri scăzute la carne sunt Polonia (cu 36,7% sub media din UE), Bulgaria (33,8% sub media UE) şi Lituania (29,9% sub media din UE).

Pe de altă parte, cele mai mari preţuri la carne din UE în 2019 se înregistrau în Austria, cu 45% peste preţul mediu din UE, Luxemburg (41%), Franţa (31%) şi Olanda (27%).

Anul trecut, românii au preferat mai multă carne de ovine, caprine și carne de pasăre

Cifrele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) indicau că greutatea animalelor şi păsărilor destinate sacrificării pentru consum a crescut, în 2019, cu 7,8% la ovine şi caprine şi cu 7,5% la păsări, dar s-a diminuat cu 7,5% la porcine, respectiv cu 4,8% la bovine.

Totodată, în primele trei luni din acest an, țara noastră a importat 118.525 de tone de carne şi organe comestibile, în creştere cu 7,4%, faţă de perioada similară din 2019, iar valoarea acestor importuri s-a majorat cu 43%, până la 257,35 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Pe de altă parte, exporturile de carne şi organe comestibile în perioada ianuarie – martie 2020 au fost de 4,2 ori mai mici decât importurile, respectiv de numai 27.691 tone. Valoarea exporturilor de astfel de produse a fost de 53,69 milioane de euro, uşor în scădere faţă de perioada similară din 2019, când s-a cifrat la 54,14 milioane de euro.

Care era prețul cărnii de porc în luna mai 2020

Potrivit datelor puse la dispoziția noastră de Sorin Traian Lupașcu, administratorul Tebu Consult Invest și membru în Consiliul Director al Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), în săptămâna 20 (11-17 mai 2020), kilogramul de carne de porc în viu se situa la nivelul de 5,64 lei, în timp ce într-unul dintre magazine din sectorul 3 al Capitalei, aparținând unui mare comerciant cu acționariat din Hexagon, prețul cărnii de porc vrac era de 18,95 lei pe kilogram, potrivit Monitorului Prețurilor, unealtă pusă la dispoziția consumatorilor români de Consiliul Concurenței din România.

Citește și