Prima pagină » Știri » Vești proaste pentru Tudorel Toader. Fostul ministru al Justiției ar putea fi retras din Comisia de la Veneția: Guvernul Orban analizează această posibilitate

Vești proaste pentru Tudorel Toader. Fostul ministru al Justiției ar putea fi retras din Comisia de la Veneția: Guvernul Orban analizează această posibilitate

Vești proaste pentru Tudorel Toader. Fostul ministru al Justiției ar putea fi retras din Comisia de la Veneția: Guvernul Orban analizează această posibilitate
Cabinetul Orban ia în calcul formularea unei solicitări pentru a îl retrage pe fostul ministru al Justiției Tudorel Toader din calitatea de reprezentant în Comisia de la Veneția, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

Executivul analizează în prezent această posibilitate, au adăugat sursele citate.

De asemenea, o organizație nonguvernamentală din Iași îi cere lui Ludovic Orban retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția. Reset invocă faptul că activitatea fostului ministru al Justiției a fost în „totală contradicție cu principiile, valorile, statutul și chiar recomandările Comisiei”.

„În urma analizei mandatului dlui Tudorel Toader (23 februarie 2017 – 24 aprilie 2019) și a modificărilor pe care acesta le-a operat la legile Justiției, inclusiv înființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SSIIJ), am constatat că activitatea dlui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției a fost în totală contradicție cu principiile, valorile, Statutul și chiar recomandările exprese ale Comisiei de la Veneția, organism constituit în cadrul Consiliului Europei. De asemenea, știm cu toții faptul că dl Toader a fost și este în continuare membru în cadrul acestei Comisii, desemnat de statul membru, adică Guvernul României”, se arată în solicitarea Reset Iași.

Reprezentanții ONG-ului susțin că au adresat în februarie 2019 o scrisoare către Comisia de la Veneția, în care au descris măsurile luate de fostul ministrul al Justiției.

Ei au întrebat, printre altele, ce măsuri poate lua Comisia de la Veneția în cazul în care unul dintre membrii săi „acționează contrar Statutului”, dacă îl mai consideră calificat și în ce condiții poate fi exclus sau revocat un membru al Comisiei.

În răspunsul primit se arăta că este sarcina statului membru să se asigure că un membru individual îndeplinește criteriile definite în Statutul Comisiei.

Organizației i s-a răspuns, totodată, că nu există nicio procedură în virtutea căreia Comisia să poată excludă sau să suspende un membru, însă, potrivit Regulamentului de procedură, un membru nu poate vota pe o speță care vizează țara care l-a desemnat.

„Având în vedere angajamentele asumate de Guvernul pe care îl conduceți, inclusiv repararea modificărilor toxice operate în justiție de către guvernul anterior, repunerea României pe direcția respectării recomandărilor partenerilor noștri (Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO etc.), vă solicităm să transmiteți un memorandum de retragere a încrederii statului în dl Tudorel Toader, cu solicitarea de înlocuire a fostului ministru în Comisia de la Veneția”, scrie Reset Iași.

Retragerea lui Tudorel Toader ar putea fi făcută în decembrie, când are loc următoarea reuniune anuală a Comisiei de la Veneția, spun reprezentanții organizației.

 

Citește și