VIAȚĂ PENTRU COLECTIV. Centrele unde se poate dona sânge pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv
„Am deschis Centrul de Transfuzie Sanguină Bucuresti la ora 1.30 când erau la coadă 150 de persoane, iar 120 au donat. De dimineață am dat 300 de bonuri de ordine, iar la coadă mai sunt 150 de oameni”, a pecizat Doina Goșa, managerul CTS.
Astfel, toți angajații centrului lucrează din cursul nopții de vineri spre sâmbătă, când centrul se închide la ora 15.00. Prin urmare, duminică centrul va fi închis duminică, iar donarea se va relua luni, a spus Goșa.
„Avem nevoie de tot personalul de luni, când activitatea la fi la foc continuu”, a mai spus Doina Goșa.
Zeci de persoane așteaptă la coadă, sâmbătă dimineață, la Centrul de Transfuzie Sanguină din București, pentru a dona sânge pentru persoanele rănite în incendiul izbucnit în clubul Colectiv, soldat cu 27 de morți și aproximativ 200 de răniți.
O femeie a spus că a venit împreună cu fiica sa și că gestul lor este unul uman și de solidaritate cu persoanele rănite.
De asemenea, au venit să doneze sânge și mai mulți angajați din Ministerul de Interne.
Pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină sunt prezentate condițiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a dona. Astfel, se recoltează sânge persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsa între 18 și 60 ani, care au peste 50 de kilograme, puls regulat – 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, care să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale. Nu pot dona sânge femeile însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală sau pesoanele care sunt sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Totodată, se recomandă posibililor donatori să aibă un act de identitate în original la ei, să fie odihniți și bine hidratați, să nu fumeze o oră și să nu consume alcool, grăsimi, dulciuri concentrate sau medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc) și să aibă o stare de igienă personală corespunzătoare.
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a făcut un apel către populație să nu aglomereze centrele de transfuzii, precizând că necesarul de plasmă și sânge pentru victimele incendiului de la Club Colectiv „este asigurat în momentul de față” și că „efortul trebuie conservat” pentru zilele următoare.
„Facem însă un apel pentru a nu crea aglomerație și pentru a conserva eforturile și pe zilele următoare când vom avea nevoie de cantități suplimentare de sânge. Deci să nu ne ducem toți în momentul de față, ci să conservăm efortul pentru zilele următoare. În momentul de față este asigurat necesarul și vreau să vă spun că sunt cele trei centre unde se pot duce cei care vor să doneze sânge: este centrul din strada Constantin Caracaș, numărul 28, care este deschis astăzi, centrul de la Spitalul Militar, la fel, deschis de la 7:00 dimineața și centrul de la Spitalul Universitar, la fel, deschis de la ora 8:00 dimineața”, a declarat ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu, sâmbătă dimineață, la Palatul Victoria.
Totodată, ministrul Sănătății a subliniat că solidaritatea bucureștenilor este „de apreciat”.
De altfel, apeluri de mobilizare pentru donare de sânge au fost lansate pe Facebook, vineri noapte.
Ultimul bilanț al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 27 de persoane decedate și alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitală, a anunțat, sâmbătă dimineață, secretarul de stat Raed Arafat, precizând că 17 dintre decedați nu au fost identificați.
Arafat a precizat că 17 din cele 26 de persoane decedate în afara spitalelor nu au fost identificate. De asemenea, sunt neidentificați 5 din cei 146 de răniți internați la acest moment.
Potrivit datelor prezentate de Arafat, la Spitalul Floreasca au rămas internați 15 din cei 57 de răniți care au ajuns acolo în urma incendiului – 17 au fost transferați la alte spitale, iar 25 au fost trimiși acasă. La Spitalul Universitar, au ajuns 25 de victime, dintre care una a decedat, iar 24 au rămas internate, în timp ce la Spitalul de Arși au ajuns 29 de răniți, dintre care 27 au rămas internați, iar doi au fost trimiși acasă.
La Spitalul Elias, în urma incendiului din club au ajuns patru persoane, iar la acest moment sunt internate 16, în condițiile în care au fost aduși la această unitate medicală răniți din alte spitale.
La Spitalul Pantelimon au ajuns șapte victime, dintre care șase au rămas internate, la Spitalul Sfântul Ioan au ajuns nouă răniți, dintre care opt au rămas internați, în timpm ce la Spitalul Militar au fost aduși 15 oameni, iar 12 dintre ei au rămas internați. La Spitalul Bagdasar la acest moment sunt internate 25 de victime, din tot atâtea câte au fost aduse.
La Spitalul Colțea, în urma incendiului au ajuns opt persoane, dintre care una a fost externată, iar celelalte șapte au primit prim-ajutor, apoi au fost transferate la alte spitale pentru că nu există chirurg de chirurgie plastică.
La Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, la acest moment sunt internați patru minori – doi au ajuns inițial, iar ceilalți doi au fost transferați de la Spitalul Floreasca, în timp ce la Spitalul pentru Copii „Marie Curie” au fost aduși trei copii, dintre care unul a fost externat, iar ceilalți doi au rămas spitalizați.
De asemenea, la Spitalul „Agripa Ionescu” al SRI sunt internate patru persoane, care au fost tranferate acolo de la alte unități, iar la Spitalul Gerota al MAI sunt trei răniți internați.
Vineri seară, clubul Colectiv găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album – „Mantras of war”. Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30.
Martori aflați în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăți din plafon, care era capitonat și el cu burete fonic, s-au desprins și au căzut peste oameni.
Potrivit celor aflați la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan și să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică și s-au îmbulzit spre ieșire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre ușile de la intrare s-a deschis de la declanșarea incendiului.
Ulterior, și cea de-a doua ușă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieșind în valuri” pe ușa de la intrare.