Vică, filosoful netului: „Înjurătura ține de procesul civilizării online”
Hai, să-ți explic, împreună cu Vică, ce faci și nu știi dece o faci.
Înjurătura
Vică spune că pe net, avem toți vârsta adolescenței. Adică, ne adaptăm deștele și căpățânile la noua civilizație digitală. Puștanii s-au născut cu netul, dar noi, bătrânii? Uite, noi suntem tineri, dar încă neadaptați la noua civilizație digitală. Suntem generația aia pierdută, care trebuie să experimenteze, ca ăia ce vor veni să fie mai civilizați. Maimuța face, maimuța imită. Adică, bine că nu dăm cu piatra, dăm cu înjurătura. Vică spune că suntem pe drumul cel bun. Că piatra în cap, pistolul în tâmplă te lasă fără cuvinte, dar așa cuvântul este fabulos, dă bijuterii. Când înjuri, îți dai sufletul, ești de invidiat!
Selfiul
E selfie ugly, este selfie de singur, e selfie de grup, este selfie de piciorușe. De ce? Sunt aici, spune piciorușul, bagă-mă în seamă, dă-mi atenție. Eu, omul care îmi fac selfie, sunt parte din lume, am nevoie de atenție. Piciorușul este plin de sens, uite! Imaginea ta, a unei părți drăguțe din tine îți dă un sentiment de siguranță de sine. Te confirmă, ce mișto ești. Cât de curajos ești!
Teroriștii cu bombă sau pirații netului
Teroriștii, pirații își pun o întrebare simplă: unde-s găurile sistemului? Perfecțiunea nu a fost și nu poate fi atinsă. Deci, care-s limitele tehnologiei? Cum poate fi ciuruită Securitatea, SRI-ul, CIA-ul și toate alea? Teroriștii, pirații nu pot fi controlați. Teroriștii scot sânge pe unde trec, pirații de lasă fără parolă. Dar, ținta lor e și una simbolică: cine poate face predicții despre ce este surprinzător? Eh, de aici, discuția mea cu Vică, filosoful internetului, a alunecat spre o chestie personală.
Vică n-are, nu vrea smartphone
Crede că este urmărit. Nu, nu este nebun. Mi-a explicat că nu crede în conspirații, dar este evident că atacurile teroriste, piraționiste creează nevoia de apărare, de siguranță sporită a sistemului, a țării. Vică se întreabă: nu cumva prin exces se poate să fiu supravegheat și eu? Ba da, nu individual, nu obsesiv tu, dar când ești într-un grup, când grupul poate fi interpretat ca periculos… Stai, Vică spune că noi nu discutăm legile astea ale siguranței. De acord, teroriștii sunt problemă, dar de ce să mă urmărească pe mine, doar pentru că am smartphone și acest smartphone prin utilitățile lui, dar și cheful meu de afișare, lasă urme prin care pot fi urmărit?
Cuvântul sau imaginea? Vică e băiat de like sau de adore?
Tu ce crezi? Cuvântul moare și poza înflorește? Uite nu-I așa! O proclamă Vică. Intră în video. Nici nu știi ce pierzi:
Altfel, Vică nu numai că are încredere că nu ne pier cuvintele, ci este și băiat echilibrat. E de like. Este ca și cum ai bifa un articol, un gând, un gest mișto.
Vică nu este de Adore. Adore dai iubitei, fratelui, mentorului.
Ăsta-i bobârnacul ce ți-l dau eu despre internet. Nu-i așa că ți-a zis-o Vică? E de bine să înjurați, pirații arată cât de imperfecți suntem, e bine să-ți știi lungul nasului. Adore de Facebook este pentru oamenii dragi, nu drăguți.