Vicepremierul Dan Barna, despre MCV: „A devenit un fel de fata morgana, vorbim mereu despre ea, dar măsurile reale sunt foarte limitate”

Publicat: 20 01. 2021, 20:48
Actualizat: 20 01. 2021, 20:49
Vicepremierul Dan Barna, despre MCV: „A devenit un fel de fata morgana, vorbim mereu despre ea, dar măsurile reale sunt foarte limitate” / Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto

Viceprim-ministrul României Dan Barna a anunțat miercuri, 20 ianuarie, că până la finalul lunii februarie Guvernul va aproba legea privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, potrivit calendarului aprobat miercuri de Guvern, printr-un memorandum.

Dan Barna a anunțat și faptul că Guvernul vrea să adopte legilația privind repararea legilor justiţiei până la sfârșitul lunii aprilie.

Barna: „Ridicarea MCV-ului să devină o realitate pentru România”

„MCV-ul a devenit un fel de fata morgana, vorbim mereu despre ea, dar măsurile reale sunt foarte limitate. Prin memorandumul adoptat astăzi la nivelul Guvernului am decis ca până la finalul lunii februarie să avem aprobarea de către Guvern a legii privind desfiinţarea SIIJ, acelei Secţii speciale care ne-a creat atâtea probleme şi ne-a adus zero beneficii, astfel încât să îndeplinim unul dintre angajamentele foarte clare şi dintre solicitările foarte clare venite de la nivel european.

Ne propunem ca până la finalul lunii aprilie, de la nivelul Guvernului, cel puţin, să fie adoptată legislaţia privind repararea legilor justiţiei şi trimiterea în Parlament, pentru a putea avea acolo, sperăm noi, o procedură de urgenţă prin care să îndeplinim şi acele solicitări ale Comisiei Europene, recomandările Comisiei de la Veneţia, recomandările şi solicitările GRECO, astfel încât ridicarea MCV-ului să devină o realitate pentru România”, a declarat Dan Barna, miercuri, la Palatul Victoria.

De asemenea, acesta a adăugat că riddicare MCV-ului este un obiectiv al Guvernului şi reprezintă un pas „necesar şi obligatoriu” în ceea ce priveşte intrarea în spaţiul Schengen.

Care sunt cele 12 recomandări din Raportul MCV la adresa României

Comisia Europeană, prin intermediul raportului MCV publicat în toamna lui 2019, are 12 recomandări pentru ca România să-și întărească sistemul judiciar. Printre acestea, se numără și cea privind punerea în practică a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt.

Recomandarea 1: punerea în practică a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneția.

Recomandarea 2: asigurarea faptului că în Codul de conduită pentru parlamentari care este în curs de elaborare în Parlament sunt incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc dintre instituții și se precizează în mod clar că parlamentarii și procesul parlamentar ar trebui să respecte independența sistemului judiciar. Un Cod de conduită similar ar putea fi adoptat pentru miniștri.

(MAI MULTE DETALII AICI)