Prima pagină » Știri » Vicepremierul Daniel Suciu susține că Guvernul nu va adopta OUG pe Codul Administrativ fără avizul CES

Vicepremierul Daniel Suciu susține că Guvernul nu va adopta OUG pe Codul Administrativ fără avizul CES

Vicepremierul Daniel Suciu susține că Guvernul nu va adopta OUG pe Codul Administrativ fără avizul CES
Vicepremierul și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Daniel Suciu a anunțat, luni, la finalul ședinței de Guvern, că Executivul nu va adopta Ordonanța de Urgență pe Codul Administrativ fără un aviz al Comitetului Economic și Social.

„Nu vom adopta prin OUG acest Cod (Administrativ-n.r.) până nu vom avea avizul CES, care, în ședința de săptămâna aceasta, a amânat luarea în discuție”, a spus Daniel Suciu.

Actul normativ urma să fie inclus în ședința Guvernului de joi, dar a fost amânat pentru o dată ulterioară.

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) solicită Guvernului României să nu emită OUG pentru Codul Administrativ, ci adoptarea acestuia sub formă de lege, prin Parlament. FNSA mai cere interzicerea angajării în administația publică a celor care beneficiază de pensie de la stat.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice are, în transparență decizională, textul Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) privind Codul administrativ al României.

Printre prevederile textului de OUG au rămas și unele declarate neconstituționale, precum pensiile speciale pentru aleșii locali.

De asemenea, potrivit sursei citate, hotărârile privind administrarea patrimoniului se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor locali în funcție.

În forma proiectul de ordonanță de urgență sunt o serie de reglementări cu privire la persoanele care au dreptul să aibă un cabinet sau cancelarie în subordine, printre care se numără primari, viceprimari, dar și premierul, vicepremierul, ministrul sau secretarul din stat din cadrul Executivului.

Asociația Municiilor din România (AMR) a transmis Guvernului că este de acord cu adoptarea în procedură de urgență a Codului administrativ, depunând și câteva observații la actul normativ.

În noiembrie 2018, judecătorii CCR au admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis și a Opoziției cu privire la introducerea pensiilor speciale și articolul privind folosirea limbii minorităților în administrația locală sunt neconstituționale.

Totodată, șeful statului critica, în sesizarea admisă de Curtea Constituțională, și introducerea pensiilor speciale pentru unii dintre aleșii locali, respectiv pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene. Președintele Iohannis mai argumenta că legea privind Codul administrativ a fost adoptată de Parlament cu încălcarea principiului bicameralismului.

Citește și