Vicepreședinte ANRE: „Urmează facturi pe cinci luni la energia electrică” | Sfatul oficialilor pentru cei care nu au bani să le plătească
Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, a atras atenția referitor la energia electrică din următoare perioadă. După spusele acestuia, urmează facturi la energia electrică pe cinci luni de zile.
O parte dintre români, mai ales cei care nu au avut un consum foarte mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un furnizor esențial nu a emis note de plată în ultima perioadă, susține Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE.
„Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni”, a atras atenţia vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Zoltan Nagy-Bege a venit şi cu un sfat pentru cei care sunt în această situaţie: să ceară eşalonare furnizorului.
„Sfatul nostru este ca cei care vor avea probleme financiare din acest punct de vedere să se adreseze furnizorului şi să ceară o eşalonare. În plus, fiecare client are un cont şi poate face acolo o plată în avans”, a sfătuit vicepreședintele ANRE.
Pe de altă parte, reprezentatul ANRE şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că în ultimele 11 luni au fost 10 acte normative, ordonanţe, modificări şi legi în energie care le îngreunează munca.
„Avem un val de petiţii la ANRE”, a mai anunţat Zoltan Nagy-Bege, în cadrul conferinţei Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, potrivit Antena3.ro.
Ce fac statele pentru a-și ajuta cetățenii să plătească facturile la energia electrică
Inflația scăpată de sub control a declanșat o criză a nivelului de trai în întreaga Europă, iar guvernele intervin în încercarea de a proteja gospodăriile și firmele de această creștere aparent nesfârșită a prețurilor energiei, scrie Euronews.
În aceste zile multor familii li se pare că salariile se evaporă pe loc, întrucât inflația mărește prețul cumpărăturilor de zi cu zi și combustibililor, proprietarii măresc chiriile și facturile la utilități continuă să crească.
Italia
Italia a aprobat la începutul lunii august un nou pachet de ajutoare în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro pentru a proteja firmele și familiile de creșterea bruscă a costurilor energiei și a prețurilor de consum. Acest ajutor se adaugă la cele aproximativ 35 de miliarde de euro prevăzute în buget din ianuarie pentru a combate criza costului vieții.
Spania
La fel ca Italia, Spania a decis să impoziteze companiile energetice care profită de creșterea prețurilor la energie și să folosească banii obținuți pentru a-i ajuta pe cetățenii săi să plătească facturile.
Madridul a redus deja taxa pe valoarea adăugată (TVA) la facturile de energie de la 21% la 10%, reducând totodată o taxă existentă pe electricitate de la 7% la 0,5%.
Franța
Franța oferă, de asemenea, o plată unică cetățenilor săi pentru a-i ajuta să facă față vremurilor grele, deși suma de doar 100 de euro este considerabil mai mică decât în Marea Britanie și Italia.
Dar Franța și-a intensificat jocul la sursă, luând măsuri pentru naționalizarea completă a furnizorului de energie EDF și obligându-l să limiteze creșterile prețurilor angro la electricitate.
Germania
Germania, care s-a străduit să reducă dependența sa puternică de gazul rusesc, s-a angajat să reducă taxa pe valoarea adăugată la gazele naturale de la 19% la 7% până la sfârșitul lunii martie 2024.
De asemenea, Germania a aprobat două pachete de ajutor în valoare totală de 30 de miliarde de euro pentru a-și ajuta cetățenii să facă față creșterii prețurilor la energie în acest an.
Grecia
Din septembrie anul trecut, Grecia a cheltuit aproximativ 7 miliarde de euro sub formă de subvenții pentru energie și alte măsuri pentru a ajuta gospodăriile, întreprinderile și fermierii să își plătească facturile la electricitate și gaz.
Subvențiile absorb până la 90% din creșterea facturilor lunare de energie electrică pentru gospodării și 80% din creșterea pentru firmele mici și mijlocii.