Vicepreședintele CJ Argeș: Perchezițiile DNA au paralizat instituția. Nu putem organiza licitații și ține legătura cu Guvernul și Ministerul Dezvoltării, nemaiavând calculatoare
Vicepreședintele CJ Argeș Florin Tecău (PSD) a susținut că va depune un memoriu la Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, deoarece perchezițiile DNA au paralizat activitatea instituției.
„Programul de lucru ne-a fost dat peste cap timp de mai multe ore. Au fost opt percheziții în birouri din cinci directii din instituție – Direcția de dezvoltare, Direcția economică, Direcția de implementare a proiectelor europene, Direcția de achiziții publice și Direcția de drumuri. Au fost luate toate calculatoarele de acolo. Unei doamne i s-a făcut rău când anchetatorii erau acolo și a trebuit să plece acasă. Suntem foarte nemulțumiți din cauza acestor percheziții. În acest moment nu putem organiza licitația pentru programul «Laptele și cornul» și nu putem ține legătura cu Guvernul și cu Ministerul Dezvoltării Regionale, nemaiavând calculatoare. Voi depune un memoriu la Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România deoarece perchezițiile au paralizat activitatea instituției”, a declarat vicepresedintele CJ Argeș.
El a spus că șase angajați ai CJ au fost citați să se prezinte marți la audieri la sediul DNA – Serviciul teritorial Pitești.
Potrivit unor surse judiciare, între cele șase persoane chemate la audieri se află și președintele CJ Constantin Nicolescu.
Percheziții ale procurorilor DNA au avut loc, luni dimineață, la sediul Consiliului Județean Argeș, instituție condusă de Constantin Nicolescu (PSD), care în 18 mai a fost trimis în judecată de DNA,fiind acuzat că a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro în baza unor acte false.
Perchezițiile s-au desfășurat în prezența vicepreședintelui CJ Argeș, Florin Tecău (PSD), care a fost chemat de acasă de către anchetatori, iar în timpul acestora accesul în sediul CJ a fost blocat.
Unul dintre avocații lui Constantin Nicolescu preciza că perchezițiile vizează un dosar de corupție mai vechi privindu-l pe președintele instituției și pe angajați ai CJ.
„Este vorba despre un act procedural. Nu este un dosar nou. Nu e nimic neobișnuit, percheziția este un act de procedură comun în timpul urmăririi penale”, declara avocatul Gabriela Zoană, care îl reprezintă pe Constantin Nicolescu în dosarul de corupție în care acesta a fost trimis în judecată în 18 mai.
Ea preciza că procurorii DNA au făcut percheziții și la sediile a patru societăți comerciale care au avut contracte cu instituția, precum și la locuința unui angajat al CJ.
Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că în acest caz se fac cercetări privind fraude cu fonduri europene.
În 18 mai, președintele Consiliului Județean (CJ) Argeș, Constantin Nicolescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză că a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unități de învățământ, în baza unor acte false.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Constantin Nicolescu este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual în legătură directă cu infracțiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene anterior menționată, săvârșite în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracțiune, în formă continuată, luare de mită, în formă continuată și instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obținerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.
În 26 ianuarie 2011, procurorii anticorupție l-au reținut pe Constantin Nicolescu pentru 24 de ore. În ziua următoare, Tribunalul Argeș a admis propunerea procurorilor și a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile. Imediat după anunțarea deciziei de arestare, lui Nicolescu i s-a făcut rău, fiind dus la Spitalul Floreasca, unde a fost operat pe cord.
În 2 februarie 2011, Curtea de Apel Pitești a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi țara, Nicolescu fiind externat din Spitalul de Urgență Floreasca din București în 18 februarie.
Constantin Nicolescu este lider al PSD Argeș, iar la alegerile din 10 iunie a câștigat al treilea mandat la șefia Consiliului Județean.