Vicepreședintele CJ Constanța a verificat drumurile cu elicopterul
Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța Cristian Darie, care marți a verificat starea drumurilor județene și perdelele forestiere la bordul unui elicopter, a spus, miercuri, că aparatul aparține CJ, iar demersul a fost justificat, întrucât astfel a putut face o evaluare mai bună a situației.
Consiliul Județean Constanța a trimis presei o înregistrare video de aproximativ nouă minute, în care vicepreședintele Cristian Darie inspectează o parte din drumurile din județ, dar și perdelele forestiere, la bordul unui elicopter pentru situații de urgență.
În filmulețul respectiv, Darie a prezentat perdelele de protecție de pe marginea drumurilor și a spus că utilajele de deszăpezire și-au făcut treaba, întrucât drumurile nu erau blocate.
„Se vor vedea primele perdele de protecție a culturilor agricole. Acum se filmează perdeaua de protecție, aici este o îmbinare fericită, perdeaua de protecția a culturilor este și o perdea de protecție a drumului. Se vede că în dreptul perdelelor de protecție drumul este mai puțin înzăpezit. (…) Pe DJ223 e o minunăție de perdea, este ceva mai lată, se vede că a reținut toată zăpada în pădure. Pe drumul dintre Medgidia și Peștera este prima perdea înființată în programul de protecție a drumurilor județene, este pe 13 kilometri, se vede bine cum zăpada este oprită imediat după perdeaua de protecție”, spunea Cristian Darie, care apoi a remarcat că utilajele de deszăpezire își fac treaba: „Drumurile sunt pregătite. Se văd utilajele pe dreapta, e o freză care lucrează pentru a lăți drumul”.
Vicepreședintele Cristian Darie a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că în perioada în care a survolat județul, elicopterul nu a fost solicitat pentru alte intervenții și că nu ar fi putut să facă o evaluare a situației, dacă ar fi mers cu mașina.
„Este prima oară când am zburat cu acest elicopter. Am zburat când nu era solicitat pentru alte intervenții, este scopul pentru care a și fost achiziționat, pentru situații de urgență, inclusiv prevenția face parte din acțiunile de situații de urgență. Ieri (n.r. – marți) am avut o zi de pauză cu viscolul și a trebuit într-o oră, că atât am zburat cu elicopterul, o oră, am vrut să văd cu ochii mei cum se prezintă drumurile județene, unde sunt probleme, iar acolo unde sunt probleme am dat dispoziție să se intervină mai viguros ca să încercăm astăzi (n.r. – miercuri) și în noaptea asta să ținem drumurile deschise. Dacă nu făceam o evaluare a situației pe care nu aveam cum să o fac altfel, deplasându-mă cu mașina nu aș fi putut să fac ce am făcut într-o oră cu elicopterul”, a afirmat Cristian Darie.
De asemenea, el a spus că, în urma zborului cu elicopterul, a constatat că în zonele unde există perdele forestiere nu a mai fost nevoie de deszăpezire și că a făcut „o hartă a a drumurilor unde se înzăpezește cel mai mult”.
„Am constatat că acolo unde am înființat aceste perdele nu am mai avut nevoie de deszăpezire. Am făcut o hartă a drumurilor unde se înzăpezește cel mai mult, sunt cam 125 kilometri de drumuri care necesită perdele, din acestea am reușit să înființăm 35 de kilometri de perdele”, a explicat Cristian Darie.
El a mai spus că elicopterul respectiv a fost cumpărat de către Consiliul Județean Constanța în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră cu Bulgaria și că acesta deservește atât județul Constanța, cât și județele din nordul Bulgariei.
Elicopterul, care a fost cumpărat în vara anului trecut, a costat 6 milioane de euro.