Vicepreședintele sindicatului polițiștilor din Vrancea: „Avem echipamente de proastă calitate. Uneori, scoatem bani din buzunar”
Agentul șef principal Ciprian Grosu, de la Poliția municipiului Focșani, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că de când lucrează în sistem, din 1996, au fost frecvente situațiile în care din banii proprii și-a luat cele necesare la serviciu, a alimentat mașina pentru a merge la intervenții și chiar și-a achiziționat echipamente de protecție sau piese pentru autovehiculele din dotarea inspectoratului, el adăugând că echipamentele primite de către angajații din Poliție sunt de proastă calitate, ceea ce le afectează sănătatea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Grosu spune că aceste probleme cu care se confruntă polițiștii sunt de mut timp, iar lipsa dotărilor în Poliție și celelalte neajunsuri sunt cunoscute, fiind repuse în discuție atunci când se întâmplă accidente de genul celui în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină, care făcea parte din coloana oficială a ministrului de Interne, Gabriel Oprea.
Potrivit vicepreședintelui Sindicatului Național al Polițiștilor Vrancea, angajații din Poliție sunt nevoiți adesea să scoată bani din buzunarul propriu nu doar pentru echipamente de protecție, dar și pentru repararea mașinilor sau motocicletelor, de multe ori piesele de schimb fiind luate la mâna a doua, care sunt mai ieftine, punându-și astfel viețile în pericol.
„Sunt probleme de echipare, de tehnică, avem mașini uzate, anvelope uzate, lipsă combustibil, se întâmplă chiar să alimentăm mașinile din buzunarul propriu. Problemele se cunosc, lipsa dotărilor în Poliție nu e de ieri de azi, nu sunt singurul polițist care vorbește despre aceste probleme. Aceste neajunsuri sunt repuse pe tapet atunci când se întâmplă o nenorocire, cum a fost cea a colegului Bogdan Gigină”, a declarat Ciprian Grosu.
Polițistul din Vrancea a adăugat că echipamentele pe care le primesc angajații din Poliție sunt de proastă calitate, ceea ce le afectează sănătatea.
„Echipamentul de proastă calitate îți poate afecta sănătatea. Dacă nu ești îmbrăcat cum trebuie, hainele nu sunt impermeabile ajungi să te îmbolnăvești. De atâta timp se folosesc materiale de proastă calitate, în bocanci îți intră apa, câteodată stai în ploaie, alteori pe caniculă, iarna se blochează drumurile, din cauza lipsei de personal nu te schimbă la timp, iar toate astea ne periclitează starea de sănătate”, a mai spus polițistul.
Acesta a dezvăluit și că mașinile din dotarea Poliției sunt uzate și nu funcționează la parametri optimi.
„Sunt mașini care nu funcționează cum trebuie, sunt uzate, iar asta nu e ca atunci când e mașina ta personală. Dacă e mașina personală, nu trebuie să mergi cu 100 km la oră sau mai mult, ca atunci când mergem în intervenții, dacă mașina nu e în perfectă stare îți riști viața, pe a ta și pe a celorlalți participanți la trafic. În Vrancea, avem și o motocicletă, una singură, dar care nu funcționează, a avut probleme cu anvelopele”, a spus Grosu.
Referindu-se la accidentul în care polițistul Bogdan Gigină și-a pierdut viața în timp ce era în coloana oficială a ministrului de Interne, Gabriel Oprea, Ciprian Grosu a sous că șefii lui Gigină ar fi trebuit să-i spună să plece acasă având în vedere că afară ploua, iar temperatura era scăzută.
„Acolo e o anchetă în desfășurare și nu vreau să mă pronunț. Sunt organe abilitate care vor trebui să facă lumină în această tragedie. Parchetul trebuie să se pronunțe, cineva a gresit acolo, e clar. . Trebuia să-i zică polițistului să plece acasă, ploua, temperatura era redusă. Sefii lui ar fi trebuit să-i spună”, a spus Grosu.
În privința unor liderii de sindicat care au ieșit public și i-au luat apărarea ministrului Oprea în urma accidentului soldat cu moartea polițistului din coloana sa oficială, Ciprian Grosu a spus: „Liderii de sindicat nu trebuie să facă politică, acolo instanța trebuie să hotărască cine e de vină, cine a încălcat regulile. Liderii de sindicat trebuie să-și păstreze o poziție neutră, să vorbească de legi, de reguli, nu să ia apărarea unuia sau altuia!”,
Polițistul, care lucrează de 19 ani în sistem, spune că, dincolo de tragedia morții lui Bogdan Gigină, în urma căreia au fost repuse pe tapet problemele din Poliție, din Jandarmerie și din Armată, încă speră ca lucrurile să se schimbe,
„Sper de când am ânceput să lucrez. De când eram în școală, ni s-a promis schimbare, toată lumea vorbea de schimbare, trebuie sa se schimbe România în primul rând, însă la noi cei care ajung în funcții uită pentru ce au ajuns acolo”, a conchis vicepreședintele SNPPC Vrancea.
Polițistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însă informații despre această situație nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.
Abia la două zile de la accident, Poliția Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că polițistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informațiilor comunicate, participase la „o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice”.
Ministrul Gabriel Oprea a arătat, în 26 octombrie, în prima sa declarație, făcută la aproape o săptămână de la moartea lui Bogdan Gigină, că a ales să tacă din respect față de familia acestuia, el susținând că nu a văzut accidentul, a aflat abia după ce depășise zona și a făcut „tot ce este omenește posibil” pentru a-l salva pe polițist.
Ministrul Gabriel Oprea nu a lămurit în baza cărei legi a folosit coloana oficială, rezumându-se la a cataloga speculațiile că a încălcat legea sau că a folosit dispozitivul de însoțire în trafic fără temei legal drept „complect” nefondate.
În acest caz a fost deschis un dosar la Parchetul Tribunalului București, care l-a audiat, în 28 octombrie, în calitate de martor, pe ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.
Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat că nu a beneficiat de servicii în plus față de alți miniștri de Interne și că în întreaga sa activitate nu a încălcat niciodată legea. Oprea a precizat că a trimis la Parchet toate documentele solicitate, a făcut declarații în fața procurorilor și va da declarații anchetatorilor de fiecare dată când i se va solicita.
Întrebat dacă s-a deplasat cu coloană oficială de 1.500 de ori de la începutul acestui an, ministrul a răspuns că a avut „mai multe deplasări”, tot timpul pentru a-și face datoria.
Parchetul Capitalei face cercetări în acest dosar pentru ucidere din culpă, în anchetă fiind cerute de la MAI, Poliția Capitalei și Poliția Română actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte polițistul Bogdan Gigină și date cu privire la componența coloanei la momentul accidentului.
Joi, Inspecția Judiciară a anunțat că face verificări în cazul dosarului de la Parchetul Tribunalului București privind decesul polițistului Bogdan Gigină, în legătură la posibile încălcări ale dispozițiilor procedurale referitoare la competența de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale.
După accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină, în spațiul public s-au vehiculat mai multe întrebări care încă așteaptă un răspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care și cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloană oficială, dar și locul de unde acesta venea și unde trebuia să ajungă în ziua accidentului și dacă, în condiții de ploaie, nu trebuia să renunțe la escorta cu motociclist.
Mai mulți lideri politici, precum și organizații neguvernamentale au cerut demisia lui Gabriel Oprea din funcțiile de vicepremier și de ministru de Interne, dar și lămurirea circumstanțelor accidentului a cărui victimă a fost Bogdan Gigină.
În 25 octombrie, aproximativ o mie de oameni au ieșit în stradă, în centrul Capitalei, pentru a cere demisia sau demiterea ministrului Gabriel Oprea. Aceștia au protestat la Universitate, apoi au mers în marș la sediile MAI și Guvernului, proteste similare având loc și la Cluj-Napoca.